Publicado 17/1/2019 13:57:57 +01:00CET

AMPLIACIÓ:Neix Wereport, una plataforma per denunciar internacionalment la vulneració de drets civils per part de lestat espanyol

Els impulsors acusen els poders polítics i judicials dassemblar-se a Turquia o Veneuela

ACN

Viladecans.-Diverses entitats socials han posat en marxa la plataforma Wereport, un projecte amb qu volen denunciar internacionalment la vulneració de drets civils que asseguren que practica lestat espanyol, a qui acusen dassemblar-se a Turquia o Veneuela. A través dun portal web, els impulsors comparteixen dossiers sobre diversos casos judicials per tal de generar debats públics arreu del món. La causa contra Lluís Salvadó i Josep Maria Jové, la investigació contra el raper Valtnyc, la prdua dun ull de Roger Español o la investigació contra Toni Alb en són alguns exemples. El coordinador de Wereport, Anand Torrents, ha assegurat aquest dijous que la plataforma no és cap nou espai polític, sinó una eina per evidenciar un patiment compartit.

No volem posar en evidncia lestat espanyol, sinó fer una denúncia internacional. Així ha sintetitzat Anand Torrents lobjectiu de Wereport, assegurant que voler posar en evidncia voldria dir que hi ha mala voluntat o intenció de danyar. La nova plataforma es proposa convidar els lectors a treure les seves prpies conclusions davant una situació que, assegura Torrents, genera un patiment compartit. No pot ser que un estament judicial funcioni daquesta manera a lestat espanyol ni a qualsevol racó del món, ha afegit.Wereport sha posat en marxa aquest mes de gener exposant una quinzena de casos al seu portal web, si bé els impulsors aspiren a compartir un total de 50 casos i investigacions durant el proper any. Per fer-ho, han obert una crida per trobar voluntaris que ajudin a redactar en angls els dossiers sobre tots aquells casos en qu es consideri que hi ha hagut vulneració de drets civils. La intenció és compartit situacions que afecten tant a Catalunya com a qualsevol punt de lestat espanyol.La voluntat de Wereport és servir de plataforma internacional per a qu tots els pasos puguin debatre i analitzar els diferents casos. Per contribuir a aquesta difusió, els impulsors han obert una campanya de micro mecenatge amb la qual aspiren a recaptar 5.000 euros per poder finanar, principalment, el material que es difon a través del web i també diverses presentacions públiques programades arreu del món.Internacionalitzar és una manera de forar Europa a mullar-se, ha destacat lactivista dels CDR Tamara Carrasco, que ha estat especialment crítica amb organismes com la Unió Europea. Segons Carrasco, la Unió no havia de ser només econmica i política, sinó també una unió de drets socials, i ja es va permetre que els seus fonaments tremolessin quan va haver la crisi dels refugiats. Alhora, ha assegurat que la situació sha agreujat amb la pujada de lextrema dreta i ha insistit que la reivindicació de Wereport ja no gira només entorn lindependentisme, sinó sobre els drets civils.En la mateixa línia, lexsecretari dHisenda Lluís Salvadó ha defensat que la denúncia internacional de la vulneració de drets dels ciutadans és una de les eines més eficients per fer que el món consideri qu és lestat espanyol. Salvadó ha carregat durament contra el poder polític i judicial, i ha fet una crida a respondre a la repressió actual amb un enfortiment de lindependentisme.Dinici, Wereport arrenca amb la collaboració de Fundació Congrés de Cultura Catalana, Fundació Catalunya Fons, Collectiu EMMA, Collectiu Praga, DRETS, Human Rights Catalonia, Juristes pels Drets Humans, Sobirania i Justícia, Prou Repressió Política ACPRP, i Clam per la Llibertat.