Publicat 28/10/2020 16:46

AMPLIACIÓ:Mos Maiorum reflexiona sobre la revolució i si és possible fer-la sense mobilitzar masses amb l'espectacle 'Turba'

L'obra, a cavall de la ficció i el documental, s'estrena aquest divendres en el marc del Temporada Alta

ACN

Salt.-Quin és el mtode més efectiu per controlar les masses? Només podem sobreviure com a grup? Com neix un líder? Són algunes de les moltes preguntes que desperta 'Turba', l'últim espectacle de la companyia Mos Maiorum. Damunt un escenari descarnat, els actors reflexionen i interpellen el públic- sobre conceptes com la revolució, l'obedincia o la violncia. L'obra, a cavall de la ficció i el documental, s'ha anat gestant al llarg d'aquest any, i per aix la reflexió també gira al voltant de l'impacte que ha tingut la pandmia damunt les masses. "Qu passa si els nostres cossos no poden estar junts?", es pregunten els actors. 'Turba' s'estrena aquest divendres a El Canal de Salt (Girons) en el marc del Temporada Alta.

La llavor de 'Turba' va néixer a finals de l'any passat. Mos Maiorum era companyia resident al Teatre Lliure, i all els seus tres integrants van comenar a fer les primeres proves escniques de l'obra. L'espectacle és una reflexió al voltant dels diversos mecanismes de mobilització i control de masses. Partint del concepte de revolució com a eix central, 'Turba' interpella l'espectador i l'obliga a reflexionar. Per aix, els integrants de Mos Maiorum Ireneu Tranis, Alba Valldaura i Mariona Naudin- ja avancen que no hi ha cap tesi tancada, sinó que el seu objectiu és "obrir una esquerda" a la ment de cadascú."En general, ens plantegem si avui dia és possible una revolució o no, i si fa falta que els nostres cossos estiguin en contacte per dur-la a terme", explica Tranis. 'Turba', a més, vol ser un espectacle punyent sobre l'actualitat. I per aix, al llarg de l'obra, també es tracten conceptes com la violncia, l'obedincia, la fe cega en un líder, el populisme...I la covid-19, com no podia ser d'altra manera, també ha impactat damunt la concepció de l'obra. De fet, Naudin explica que, en un primer moment, amb el 'work-in-progress' que van fer al Teatre Lliure, la revolució es tractava "de manera més superficial". Per que després, i amb tot all que ha comportat la pandmia, ha passat a ser "el centre de l'obra".Aix sí, Tranis ja concreta que, com passa amb tots els espectacles de Mos Maiorum, "nosaltres tractem temes de relativa actualitat, per intentant no cenyir-nos en aspectes concrets, sinó reflexionar sobre all que ens passa de manera més profunda". "En el fons, les mascaretes potser se n'aniran d'aquí a uns mesos; per all que passa de fons, com l'obedincia, l'autoritarisme o el populisme, tot aix queda i tmbé és part de la nostra essncia".Experiment sociolgicMos Maiorum concep la posada en escena de 'Turba' gairebé com un experiment sociolgic. I per aix, la companyia s'ha documentat a fons a l'hora d'entendre, i reflexionar, al voltant del fenomen de la massa enfervorida. Els mateixos integrants de la companyia parlen que l'obra beu "de grans referents revolucionaris, sobretot occidentals; des de la Roma d'Espartac fins a l'Havana, passant per París, Moscou i Barcelona". Per al mateix temps, Mos Maiorum també han agafat com a referent les grans mobilitzacions de l'any passat, com les de la plaa Urquinaona. "Ens preocupaven tots els moments de tensió social i, al mateix temps, l'auge dels populismes de dretes", diu Ireneu Tranis. "Ens hem basat també amb entrevistes a experts i a testimonis de les protestes, per exemple; per a diferncia de la resta de projectes, més enfocats cap al documental, amb 'Turba' aix ha passat a ser més nostre, ens hem fet un autodocumental", concreta Naudin.'Turba' s'estrena aquest cap de setmana en el marc del Temporada Alta. Es podr veure a El Canal de Salt el divendres i dissabte.