Publicado 12/2/2019 14:37:57 +01:00CET

AMPLIACIÓ:Montserrat restaura l'atri de la Basílica i el claustre neoromnic de Puig i Cadafalch

Els treballs, que s'han allargat durant 13 mesos, han costat 450.000 euros i han estat finanats per la Diputació de Barcelona

ACN

Monistrol de Montserrat.-El Monestir de Montserrat ha inaugurat aquest dimarts la restauració del seu claustre neoromnic, obra de l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch, i de l'atri de la Basílica de Santa Maria, el pati d'entrada al temple per on, cada any, passen més de 2 milions de turistes. Les obres, que s'han allargat durant 13 mesos, han costat 450.000 euros i han estat finanades íntegrament per la Diputació de Barcelona. En el cas del claustre que no és visitable-, els treballs han consistit en eliminar les humitats, i substituir i restaurar les bigues de fusta afectades pels trmits. Pel que fa al paviment de l'atri, s'han eliminat les barreres arquitectniques d'accés a la basílica amb la creació d'una rampa central sota els porxos de la planta baixa, i s'han substitut les peces de marbre que estaven en mal estat.

L'atri de la basílica de Santa Maria de Montserrat és el pati d'entrada al temple i un dels espais més simblics del monestir per on, cada any, hi passen més de dos milions de persones. Va ser construt al segle XVIII per un enginyer militar, és de forma quadrangular i est format per tres ales que envolten la faana del temple. En aquest espai, s'han eliminat les barreres arquitectniques d'accés a la basílica amb la creació d'una rampa central sota els porxos de la planta baixa, i s'han substitut les peces de marbre que estaven en mal estat. Precisament a l'atri de Montserrat és on, al maig, s'ubicar una escultura de l'artista Jaume Plensa, de quatre metres d'alada, i que representa el rostre de la filla d'un amic seu fotgraf. L'escultura s'installar incialment durant un període de sis mesos, i, després, es decidir si s'hi manté o es canvia d'ubicació. El claustre de Puig i CadafalchEl claustre neoromnic del Monestir de Montserrat és obra de l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch, que va ser president de la Mancomunitat de Catalunya entre els anys 1917 i 1924, i del qual l'any 2017 es commemorava el 150 aniversari del seu naixement a Mataró i el centenari de la seva presa de possessió com a president de la Mancomunitat. Aquest claustre, que va ser construt el 1925, es troba situat a la part interior del monestir i no és visitable. Est format per dos pisos d'arcs de maó sostinguts per columnes de pedra que serveix de comunicació entre les diverses dependncies del monestir. L'arquitecte responsable de les obres, Josep Maria Sala, ha explicat que el 70% de les bigues estaven en mal estat, i ha dit que una de les principals dificultats ha estat la d'intentar fer les obres sense perjudicar la vida monstica. Sala ha detallat que s'ha buscat una solució per reforar les bigues i no haver-les de canviar, ja que era partidari de conservar l'obra de Puig i Cadafalch i també evitar entorpir la vida monstica. "Els monjos passen per aquí tres cops al dia per anar fer els pats, són gent tranquilla i fer les obres era catic", ha explicat. Soler declina parlar dels presumptes casos d'abusos sexuals a menorsEl pare abat de Montserrat, Josep Maria Soler, ha ats la premsa per agrair l'esfor econmic que ha fet la Diputació de Barcelona, que ha sufragat íntegrament els 450.000 euros que ha costat la restauració de l'atri i el claustre de Puig i Cadafalch. Soler ha evitat fer cap referncia als presumptes abusos sexuals a menors per part del monjo Andreu Soler. Els monjos no participen a l'aturada contra el judici L'acte d'aquest dimarts ha comenat a les dotze del migdia i ha coincidit amb l'aturada contra el judici. Només hi han participat els representants de la Diputació i del Parc de Montserrat, per cap monjo s'hi afegit. El pare abat ha esperat que acabés l'aturada per sortir del monestir.