Publicado 24/4/2019 22:03:40CET

AMPLIACIÓ:Montilla: "Aquesta invenció del 155 preventiu del PP i Cs és anticonstitucional i no té el suport dels socialistes"

L'expresident de la Generalitat diu que la solució al conflicte catal ha de ser pactada i ratificada en un referndum

ACN

Tremp.-L'expresident del Govern i actual senador del PSC, José Montilla, ha volgut deixar que la seva formació no est a favor d'intervenir la Generalitat amb carcter "preventiu", com proposen els partits de dretes que concorren a les eleccions generals del 28-A. "Aquesta invenció del 155 preventiu de la que parlen el PP i Cs és clarament anticonstitucional i amb aquest plantejament no hi trobarien el suport dels socialistes". En un acte electoral a Tremp, també ha defensat que la solució al conflicte catal ha de ser pactada pel entre els catalans i amb l'Estat i, posteriorment, "ratificada" a través d'un referndum. En aquest sentit, ha afirmat que cal un procés de dileg i negociació per arribar a acords "pensant en la gent".

Montilla ha afirmat que l'aplicació de l'article 155 és un procediment que est "reglat" i només es pot tirar endavant, en referncia a Catalunya, en el cas que el Govern "vulnerés greument l'ordenament jurídic" i l'Estat ho requerís després d'advertir-ho a l'executiu catal. Per aquest motiu, ha assegurat que el plantejament que fa Ciutadans i el Partit Popular és "anticonstitucional" i no compta amb el suport dels socialistes.El senador i expresident de la Generalitat també ha defensat que el conflicte catal requereix d'una solució política, que sigui pactada entre els catalans i amb l'Estat i que, ha afegit, "hauria de ser ratificada en un referndum pels catalans". En aquest sentit, ha volgut deixar clar: "Els referndums no estan prohibits, per han de tractar de solventar problemes, no obrir diferncies i divisió en una societat". Durant la seva intervenció en un acte electoral del PSC a Tremp, també ha dit que la política "és dileg, negociació i pacte" i que calen "majories qualificades" per poder canviar les lleis i que els polítics no poden estar-hi "per sobre".Sobre la postura dels socialistes respecte a un hipottic indult dels presos independentistes, Montilla considera que no és el moment de pronunciar-se perqu "no hi ha hagut condemnes" i ha criticat que PP i Cs vulguin "parlar del problema que en part han creat". També ha lamentat les "posicions unilaterals" adoptades pels partits sobiranistes i creu que cal trobar el "desllorigador" que permeti arribar a una solució. L'expresident del Govern ha dit que la "lluita per l'hegemonia per l'independentisme" entre Esquerra i Junts per Catalunya va impedir la tramitació dels pressupostos de l'Estat, el que ha acabat comportant un avanament electoral. En aquest sentit, ha criticat que l'executiu catal "funcioni" amb els comptes prorrogats del 2017, amb els quals, ha dit, van fent "la viu viu" per no es poden abordar inversions ni nous projectes.Montilla ha afirmat que el PSOE ha de guanyar les eleccions del 28-A "amb molta distncia" per evitar que els partits de dretes puguin sumar. També ha defensat que si s'haguessin aprovat els pressupostos de l'Estat, s'estaria treballant en les infraestructures que necessita el Pirineu. Sobre aquesta qüestió, el candidat del PSC al Senat per Lleida, l'Alt Pirineu i l'Aran, Víctor Orrit, ha dit que es presenta amb la voluntat de donar veu a aquest mbit territorial i posar la necessitat, entre d'altres, de millorar les carreteres N-230 i N-260, la continutat de l'Acadmia General Bsica de Suboficials a Talarn o la revisió de la reforma laboral, la qual ha tingut afectació, per exemple, als ex-treballadors d'Endesa d'aquesta zona.