Publicado 10/06/2019 14:39

AMPLIACIÓ:Menys plstic en l'envasat i etiquetes intelligents per comprovar caducitats centren la investigació del clúster carni

L'associació Innovacc també té línies d'estudi sobre la reducció de nitrificants en l'elaboració de productes per fer-los més saludables

ACN

Olot.-L'Associació catalana d'innovació del sector carni porcí, Innovacc, ha donat a conixer alguns dels estudis d'investigació que tenen en marxa coincidint amb la celebració de l'assemblea general que s'ha fet a Olot. S'ha destacat la recerca de plstics més sostenibles en l'envasat dels productes (especialment els llescats) per millorar així el seu reciclatge i sense perdre les propietats i la seguretat alimentria. El gerent de l'associació, Eudald Casas, ha explicat que una de les línies és reduir el gruix del plstic mentre que d'altres treballen en la incorporació de materials biodegradables (aquesta és l'opció més cara). L'ús d'etiquetes intelligents amb sensors tecnolgics per comprovar la caducitat real dels productes envasats i la reducció de nitrificants en l'elaboració de productes carnis per fer-los més saludables són altres línies d'investigació. L'associació ha superat per primer cop el centenar d'associats, dels quals 86 són empreses.

La reducció del plstic que s'utilitza en l'envasat de productes carnis, especialment els llescats, és un dels reptes que s'ha proposat el sector. Algunes empreses ja han comenat a reduir el gruix de les lmines de plstic que separen els productes per hi ha altres opcions per aconseguir guanyar en sostenibilitat. Segons ha explicat el gerent d'Innovacc, Eudald Casas, s'est estudiant com incorporar plstics més purs i amb un reciclatge més eficient, com és l'anomenat PET (politereftalat d'etil), que es pot reciclar directament a la planta de residus. També hi ha una altra línia d'investigació centrada en l'ús de productes biodegradables de manera que el consumidor, un cop s'hagi menjat el producte carni, també pugui llenar les lmines i envasat al contenidor marró. Aquest procediment, per, és el més car de tots perqu encareix el procés d'envasat. També és el que presenta majors dificultats tcniques. "Al ser un envs orgnic, el producte es degrada més i permet que traspassi més l'oxigen, dificultant així la seva reserva, per es podria utilitzar en productes de menys caducitat", ha detallat Casas. Etiquetes intelligents per comprovar la caducitatUn dels projectes més innovadors que hi ha en marxa és l'ús de sensors tecnolgics combinats amb etiquetes intelligents per a envasos alimentaris. Es tracta d'un sistema que permet detectar l'estat dels gasos que s'utilitzen en l'envasat per aguantar al mxim el producte (el que es coneix com a atmosfera protectora). L'objectiu és que, mitjanant una etiqueta intelligent i fent una fotografia amb una aplicació, es pugui veure l'evolució dels gasos i determinar si realment es pot allargar la data de caducitat. Un dels avantatges és que, fins ara, aquesta detecció es fa obrint els envasos i destruint producte per aquest nou sistema permetria aprofitar al mxim la producció. D'altra banda, amb aquesta informació més exhaustiva es podria allargar la vida de determinats productes sempre i quan la normativa acceptés aquesta "caducitat dinmica". Una altra preocupació del sector carni és aconseguir reduir l'ús de sals nitrificants en l'elaboració de productes garantint al mateix temps les qualitats i propietats del producte i els nivells sanitaris. Casas explica que en els darrers anys hi ha hagut determinats "rumors falsos" i informacions que han "causat alarma" al voltant del consum de productes processats i els possibles riscos de cncer. Des d'Innovacc s'est estudiant si és possible reduir aquests components que garanteixen que hi hagi una seguretat alimentria. "Cal mirar fins a on es pot baixar, perqu hi ha el risc que si es baixa massa puguin sorgir bacteris que ocasionin problemes de salut molt greus o fins i tot mortals", precisa el gerent. És per aix que s'estan buscant alternatives amb productes naturals que puguin substituir aquests productes químics. Durant la reunió d'associats que s'ha fet a Olot, també s'han exposat altres investigacions com ara el disseny d'un robot que empeny i arrossega gbies de transport d'embotits guiats a través d'un sistema de rails aeris. Una associació que creixL'Associació catalana d'innovació del sector carni porcí es va crear el 2008 i per primer cop ha arribat als 101 socis. D'aquest total, 86 són empreses de tot Catalunya i la resta són institucions com ara centres de recerca, universitats, associacions professionals o cambres de comer. Una de les seves funcions és la de compartir i donar a conixer els processos innovadors amb la idea d"engrescar" els empresaris a incorporar-les o animar-los a seguir investigant per avanar en el camp de la innovació. "Seguim creixent i cada cop les empreses hi creuen més", afirma Casas. A nivell d'estructura, tenen previst incorporar una persona més a l'associació i arribar als quatre treballadors.Pel que fa al volum de negocis de les empreses associades, calculen que durant el 2017 van generar més de 4.300 milions d'euros (MEUR) amb facturació agregada i van donar feina a 17.000 treballadors. Avui han celebrat l'assemblea general ordinria al restaurant Font Moixina d'Olot. La seu de l'associació es troba a la capital de la Garrotxa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés