Publicado 23/11/2016 23:42CET

AMPLIACIÓ:Martín Berasategui, Lasarte Barcelona: "Som transportistes de felicitat des de la cuina, és com tocar el cel"

Els xefs catalans que irrompen a la llista asseguren que és un reconeixement a la cuina de proximitat i a la cura del producte

ACN

Vilablareix.- Martín Berasategui ja compta amb vuit estrelles Michelin i és el primer cuiner que aconsegueix tenir dos restaurants amb tres distincions: Martín Berasategui a Lasarte-Oria i, ara, Lasarte Barcelona. La tercera estrella al restaurant de Barcelona li ha donat un dels seus deixebles i exalumne, Paolo Casagrande. "Hi ha saba nova a la marca Berasategui, ells em fan gran", assegura. A més, reivindica que la cuina els permet convertir-se en "transportistes de felicitat". La Gala Michelin també ha donat alegries a sis cuiners catalans més. Entre ells Xavier Pellicer que, malgrat només porta 18 mesos amb el nou projecte del restaurant Céleri (Barcelona) ja ha aconseguit la seva primera estrella. "Estem molt contents perquè es reconeix la nostra aposta pels vegetals", ha valorat. També estava molt satisfet Vicent Guimerà, de l'Antic Molí d'Ulldecona, que ara suma el 'macaró' al reconeixement del Millor Cuiner de l'Any en el darrer Fòrum Gastronòmic. "És un premi al bon fer i al producte de les terres de l'Ebre, així com l'aposta pel 'slow-food'", ha remarcat.

Ara fa deu anys que Martín Berasategui va obrir Lasarte a Barcelona, una ciutat que assegura que el tracta "millor que a un rei". Al capdavant, hi ha situat un dels cuiners que s'han format sota les seves ordres, Paolo Casagrande, i el responsable de sala és Joan Carles Ibáñez. Aquesta nit, han pogut sumar un nou triomf per a la "família Berasategui". "Hi ha saba nova a la família Berasategui, són gent que m'admirava i jo sabia que amb ells podríem fer una cosa que ni en el més remot dels nostres somnis imaginàvem", ha remarcat el xef basc, que insisteix que aquest és un triomf de tot l'equip. "Són ells els que em fan gran", afegeix. El xef basc suma, amb la tercera distinció al Lasarte de Barcelona, un total de vuit estrelles Michelin (tres a l'establiment que té a Lasarte-Oria, tres a Barcelona i dos a l'MB de Tenerife) i és el primer que aconsegueix un nou rècord: tenir dos restaurants amb tres estrelles a la llista. "Som transportistes de felicitat des de la cuina, que ens apassiona, i sempre treballem essent inconformistes per naturalesa", ha reflexionat.Al capdavant de la cuina del Lasarte de Barcelona hi ha el xef italià Paolo Casagrande, que destaca que és un reconeixement al treball del dia a dia i interpreta el missatge dels inspectors de la Guia Michelin com una necessitat de mantenir l'exigència. "No defraudarem els clients, que per a nosaltres són el més important, volem que surtin després d'haver viscut una experiència personal i única", subratlla. Novetats per a la cuina catalanaMés enllà del Lasarte, Catalunya ha tornat a demostrar en aquesta gala el seu potencial com a territori gastronòmic. Hi ha hagut cinc restaurants que han sumat estrelles a la constel·lació i, a més, el LAB by Sergi Arola, que el xef català va obrir a Sintra (Portugal) també s'ha endut un 'macaró'. Els xefs que s'han incorporat a la prestigiosa guia no amagaven la seva satisfacció. D'històries n'hi ha tantes com cuines, però totes tenen en comú la perseverança, tenir cura pel producte i –sobretot- l'objectiu d'aconseguir que el client no només gaudeixi d'un àpat, sinó també d'una experiència. Per al xef del Céleri de Barcelona, Xavier Pellicer, l'estrella d'aquesta nit ha estat "tota una sorpresa", tenint en compte que el seu restaurant porta obert tan sols un any i mig. Pellicer, que ja havia passat pels fogons de l'Àbac (1999-2010) i de Can Fabes (se'n fa càrrec després de la mort de Santi Santamaria) ha agraït als crítics haver reconegut la seva aposta per la filosofia culinària del 'raw food' (menjar crudivegà). "És un reconeixement al món verd, als vegetals, a la nostra terra i a aplicar tècnica i passió a una cuina que vol apropar a la ciutat i a les gran urbs el saber fer de les comarques", ha valorat. "L'estrella ens confirma que hem escollit el camí adequat ", hi ha afegit. Tornar a les perseides dels 'macarons' Dels cinc restaurants de Catalunya que guanyen una estrella, n'hi ha un que ja havia estat a la constel·lació i que ara hi torna. És Ca l'Arpa de Banyoles, que l'any passat va caure de la guia i a qui els crítics han tornat a atorgar el reconeixement aquest 2017. El seu xef, Pere Arpa, assegura que estan "contents i amb ganes de tornar a afrontar el repte" de mantenir-se dins la constel·lació culinària. Explica que aquests darrers dotze mesos han suposat "un esforç molt gran de tot l'equip", durant el qual s'han replantejat i "millorat" tot allò que calia per tornar a assolir l'estrella. "Estem contents del reconeixement, perquè també suposa valorar una cuina de proximitat, molt arrelada al territori, que nosaltres posem al dia", ha precisat.Amb la incorporació de Ca l'Arpa, les comarques gironines tenen 14 restaurants a la Guia Michelin 2017, que sumen fins a 18 estrelles. El tercer de les Terres de l'Ebre Cuina de proximitat, però en aquest cas arrelada a les Terres de l'Ebre, és la que també fa el xef Vicent Guimerà, de l'Antic Molí d'Ulldecona, que es converteix en el tercer establiment de les Terres de l'Ebre a la llista. Guimerà, aquest any, està d'enhorabona; i és que al premi al Millor Cuiner de l'Any atorgat en el darrer Fòrum Gastronòmic, ara hi suma la seva primera estrella Michelin. El reconeixement li ha arribat tornant de vacances (passava uns dies a Londres) i amb el restaurant tancat. Obrirà el proper 1 de desembre, després d'uns dies en què ha aprofitat per fer reformes. "Aquesta nit, a la gala, la meva dona estava tremolant a la cadira quan han anunciat l'estrella; estem molt orgullosos i això ens esperona a seguir treballant amb esforç i rigor", ha valorat. La seva fórmula, explica, es basa en saber combinar "el bon fer, el producte de proximitat, de quilòmetre zero i l'slow food". I tot això, amb el distintiu que li atorguen les Terres de l'Ebre. Els germans Roca, amfitrions de la festaLa gala Michelin s'ha celebrat al Mas Marroch, l'espai per a celebracions del Celler de Can Roca, i ha aplegat més de 450 convidats i un centenar de periodistes. De fet, el xef Joan Roca ha estat clau per aconseguir que aquesta festa gastronòmica es celebri a Girona, amb la complicitat també del Patronat de Turisme. "Estem molt contents i és un gran honor tenir aquí tots els col·legues de professió i la crítica especialitzada", ha manifestat Joan Roca. Preguntat pels resultats, assegura que ha estat "una bona nit" per a la cuina catalana. "Aquestes nits encoratgen a la gent a seguir treballant, perquè ho fan molt bé i amb el temps estic segur que Catalunya encara tindrà més estrelles", ha valorat. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha intervingut en l'acte per destacar el nivell de la cuina catalana. Segons assegura, el que passa a les comarques gironines i, en general, a Catalunya "no passa a massa llocs més". El president apunta que això "no passa per casualitat" i ha destacat que darrera d'aquesta aposta per la gastronomia de qualitat hi ha "un esperit emprenedor que no es resigna". Puigdemont també ha destacat el valor de la Guia Michelin -"és un referent indiscutible", ha dit- però també ha reflexionat que es tracta d'un "exercici de risc" formar-ne part perquè llavors és el client qui acaba certificant que aquell restaurant manté el nivell.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés