Publicado 11/6/2019 22:13:03CET

AMPLIACIÓ:Maragall proposa una reunió amb Colau i Collboni per "constatar" les "distàncies" i "proximitats" amb el PSC

L'alcaldable d'ERC confirma que presentarà la seva candidatura a la investidura perquè l'alcaldia "no està sobre la taula"

ACN

Barcelona.-L'alcaldable d'ERC, Ernest Maragall, ha proposat aquest dimarts fer una reunió amb la candidata de BComú, Ada Colau, i el del PSC, Jaume Collboni, per "constatar" les "distàncies" i les "proximitats" amb el PSC. En una roda de premsa després de la reunió de l'Executiva Nacional, el candidat d'ERC ha assegurat que, malgrat l'aixecament del veto al PSC, l'única formació amb la qual està disposat a negociar per a un govern és amb BComú perquè la distància amb els socialistes és "infinita". El candidat republicà ha rebutjat així la possibilitat de fer un tripartit d'esquerres, tal com proposa Colau, i ha remarcat que l'objectiu de la reunió amb Colau i Collboni és "democràtic" perquè està "convençut" que la proposta d'un tripartit "no té sentit". A més, Maragall ha confirmat que presentarà la seva candidatura a la investidura perquè l'alcaldia "no està sobre la taula".

Malgrat que Colau no li ha donat la resposta que Maragall demanava després de la reunió de divendres com a condició per reprendre les negociacions, el republicà ha insistit que treballarà fins l'últim moment per assolir un acord de govern amb els comuns i ha criticat que Colau proposi un tripartit sense cap "més concreció". Maragall ha justificat el seu moviment perquè no es vol "quedar contemplant l'horitzó" i "a l'espera dels esdeveniments", però ha advertit que els republicans no acceptaran vots "a qualsevol preu" a la investidura. Pel que fa a l'alcaldia, el candidat republicà ha insistit que el debat sobre qui ocuparà aquest lloc "no està sobre la taula" i ha apel·lat al resultat de les urnes per argumentar que ha de ser ell l'alcalde. Amb tot, ha reiterat la seva oferta a Colau de tenir un paper de representació en el govern i ha negat que hagi estat mai sobre la taula la possibilitat de compartir l'alcaldia amb Colau. Els equips negociadors es reuneixen dimecres Maragall, que va anunciar fa uns dies que no reprendria les negociacions amb els comuns si no renunciaven a negociar amb PSC i Manuel Valls, ha assegurat que les converses formals amb BComú es reprendran aquest dimecres.Segons ha explicat, els equips negociadors d'ambdues formacions es trobaran malgrat que els comuns no ha renunciat a negociar amb el PSC perquè Colau pugui ser investida com a alcaldessa el 15 de juny, cosa que requeriria del suport de, com a mínim, tres regidors de la plataforma de Valls. Un acord basat en el "compromís" pel "progrés" i la "llibertat"El document que ERC ha fet arribar a BComú per tal d'establir un acord de govern està basat en dos eixos, el "compromís pel progrés, l'equitat i la justícia social" i el "compromís per la llibertat i la democràcia". A més, el text detalla que el govern proposat pels republicans tindria sis àrees de govern. No detalla, però, el paper que hi tindria Colau, ja que, segons Maragall, aquesta és una qüestió que haurien de concretar directament amb ella. Pel que fa al "compromís pel progrés", inclou el combat contra les desigualtats, l'accés a l'habitatge, l'impuls de polítiques feministes o la "socialització de l'èxit del turisme". Sobre la defesa de les llibertats, els republicans proposen "avançar" cap a la celebració d'un referèndum d'autodeterminació, "buscar solucions a la repressió" i a la "judicialització de la política", "promoure accions per reclamar l'alliberament dels presos polítics" i pel "retorn dels exiliats".