Publicado 13/9/2019 15:01:15 +02:00CET

AMPLIACIÓ:Macron defensa a Andorra que l'acord d'associació d'aquest país amb la UE no es traduirà en una pèrdua de "sobirania"

El president francès dona suport al projecte per fer Patrimoni de la Unesco els elements materials del coprincipat

ACN

Andorra la Vella.-El president francès i copríncep d'Andorra, Emmanuel Macron, creu que assolir un acord d'associació entre el país i la Unió Europea no implicarà una "renúncia a la seva sobirania". A més, ha afirmat que el nou marc de relació tampoc comportarà una reducció de la seva identitat i que, precisament, aquesta s'haurà de "reivindicar" d'una manera forta. Durant la seva visita al Principat, on ha participat a una sessió parlamentària de caire solemne a la Casa de la Vall, també ha volgut donar suport al projecte per convertir tant aquest edifici com la catedral de la Seu d'Urgell, el Castell de Foix i d'altres elements materials que ajuden a entendre la història del coprincipat andorrà en Patrimoni Mundial de la Unesco.

Macron ha afirmat que "Andorra és europea" i que arribar a un acord d'associació amb la UE "no és renunciar a la sobirania del poble andorrà ni diluir la seva identitat". En aquest sentit, ha afegit: Europa no és un espai on es vulguin diluir les identitats, cultures, llengües i tradicions" i ha encoratjat al govern del Principat i a la societat a continuar negociant i defensar les "especificitats" del país dins d'aquest nou marc d'obertura internacional. Abans de participar en una sessió solemne a la Casa de la Vall, l'edifici on hi ha l'antic parlament andorrà, el president francès ha saludat al copríncep episcopal i arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives. La seva primera visita oficial a Andorra ha començat al comú de Canillo (ajuntament) i des d'allà s'ha desplaçat al d'Encamp i al de Sant Julià de Lòria, on també s'ha trobat amb els seus cònsols. A la tarda, el president francès té previst continuar recorrent les parròquies d'Ordino, La Massana, Escaldes-Engordany i Andorra la Vella. Finalment, es dirigirà a la ciutadania des de la plaça del Poble, juntament amb el cap de govern andorrà, Xavier Espot. Per tal de facilitar a la ciutadania poder participar de la visita al seu copríncep, l'executiu del Principat va decretar el tancament de comerços, indústries, oficines i administracions públiques mentre es duu a terme el seu recorregut.