Publicado 17/9/2020 12:05:18 +02:00CET

AMPLIACIÓ:L'ús del transport públic a Barcelona segueix un 43% per sota que fa un any tot i el repunt del 17% per l'inici del curs

Alarcón demana confiança en la xarxa pública davant la recuperació més ràpida del transport privat

ACN

Barcelona.-La mobilitat a Barcelona encara és un 43% inferior que fa un any malgrat el repunt d'aquest dilluns per l'inici del curs escolar. En concret, el passatge a les xarxes de metro i de bus ha crescut un 17% en comparació amb la setmana passada. "Volem que els ciutadans recuperin la confiança en el transport públic, un sistema àgil i ràpid", ha dit la regidora de Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona, Rosa Alarcón, en una roda de premsa. Alarcón ha destacat que aquest mode de transport és segur i ha assegurat que, durant l'hora punta, no s'ha produït "cap incidència destacable". D'altra banda, aquest dilluns el trànsit privat ha pujat un 7,5% en relació amb la setmana passada, uns valors que es mantenen un 9% per sota del que és habitual.

La congestió més forta s'ha donat als accessos d'entrada i sortida de Barcelona i a les rondes de la ciutat, tal com és habitual. Segons ha assenyalat Alarcón, la mobilitat es comporta diferent després del confinament i es manté la tendència de recuperació més ràpida del transport privat que del públic.Aquest fenomen s'explica perquè la mobilitat total s'ha reduït, en part, a causa del teletreball i l'increment de l'atur però també per la sensació de protecció que es pot tenir utilitzant el vehicle privat, una percepció que, diu, cal "desmentir"."En aquests moments anar a comprar (...) o qualsevol activitat diferent, col·lectiva que fem és més perillosa fins i tot que viatjar en transport públic amb totes les mesures de seguretat", ha insistit. Alarcón també ha remarcat que l'ús de metro i tren és sostenible i bo per l'economia, ja que "afavoreix la descongestió de la ciutat", facilitant el transport de mercaderies i la "mobilitat obligada" per anar a treballar.Els transports de TMB continuaran funcionant amb un increment de trens i de busos en comparació amb l'any passat. Com a novetat, a partir d'aquest dilluns, la porta davantera dels autobusos es pot tornar a utilitzar per pujar. D'aquesta manera, es vol deixar "més espai" i donar tranquil·litat als usuaris, ha detallat Alarcón, que també ha dit que es continuarà amb la política d'instal·lar hidrogels. Pel que fa al manteniment de distàncies de seguretat ha afirmat que es fa "tot el possible" per respectar-les i per evitar imatges d'aglomeracions. Tot i això, ha recordat que es poden ocupar tots els seients.Una altra conseqüència de l'inici de curs és que es preveu recuperar l'hora punta de la tarda, que s'havia "perdut" després de la declaració de l'estat d'alarma i per això s'han reforçat les línies L1, L5 i L2. D'altra banda, s'ha referit a l'entrada en vigor de les multes de la Zona de Baixes Emissions. Preguntada per quants vehicles que podrien tenir sancions han entrat a Barcelona, ha donat dades anteriors a l'inici de la pandèmia. Segons ha dit, al febrer un 3% del parc automobilístic que accedia a la ciutat podria ser multat ara.

Contador