Publicado 13/06/2019 17:45

AMPLIACIÓ:L'investigat pel doble crim de Susqueda no se sotmetr al polígraf cerebral

L'Audincia de Girona avala la decisió del jutjat i rebutja la prova sollicitada per la fiscalia

ACN

Girona.-L'investigat pel doble crim al pant de Susqueda (Selva) no se sotmetr al polígraf cerebral, conegut popularment com a test de la veritat. L'Audincia de Girona ha avalat la decisió del jutjat d'instrucció, que va denegar la prova sollicitada per la fiscalia. El tribunal de la secció quarta de l'Audincia de Girona subratlla que es tracta d'una prova que té un "rebuig generalitzat" en el sistema judicial. La prova consisteix en presentar al sospitós un seguit d'imatges i udios de forma aleatria algunes relacionades amb els fets- i comprovar en quines d'elles es registra una reacció neurolgica. El tribunal exposa, a més, que el polígraf "no permet distingir" si es reacciona a estímuls "únicament relacionats amb la causa i la culpabilitat" o si es fa, també, a imatges que "pertanyen a vivncies prpies de la persona sotmesa a la prova".

El fiscal va sollicitar al jutjat que l'únic investigat per la mort de la parella del Maresme al pant de Susqueda l'agost del 2017 se sotmetés a un polígraf cerebral. La prova de Potencial Evocat Cognitiu P300 es coneix popularment com a test de la veritat.La fiscalia apuntava que es tracta d'una prova "innovadora" per que té "gran acceptació" als Estats Units. També argumentava que esta recolzada per "nombrosos estudis científics que n'avalen la validesa" i que s'ha fet servir en altres ocasions a l'estat espanyol. La defensa de Jordi Magentí, per contra, considerava que es tracta d'una "extravagncia processal" i que no servia per obrir noves línies d'investigació.D'entrada, al mar, el jutjat d'instrucció 2 de Santa Coloma de Farners va respondre denegant la petició de l'acusació pública. Una decisió que no era ferma i el fiscal va recórrer interposant recurs perqu l'Audincia de Girona tingués l'última paraula sobre si procedia o no acordar aquesta prova, que ha de comptar amb l'autorització de l'investigat.Ara, l'Audincia de Girona ha desestimat el recurs del fiscal i ha avalat la decisió del jutjat instructor. El tribunal de la secció quarta exposa que, d'entrada, aquesta prova ja té un "problema" d'encaix en l'ordenament jurídic espanyol on, afegeix, hi ha un "rebuig generalitzat" al polígraf. L'Audincia recull jurisprudncia del Tribunal Suprem, del Constitucional i d'audincia provincials negant els resultats del test com a prova i argumentant que "és contrria als principis constitucionals, especialment al dret de l'investigat a no declarar contra si mateix i a no confessar-se culpable". En parallel, l'Audincia també subratlla que l'investigat respon a estímuls neurolgics per que la prova no pot determinar aquells que estan directament relacionats "amb la causa i la culpabilitat" de les reccions que pertanyen a "vivncies prpies". També apunta que poden existir "error en el pensament o errors d'expressió" que aporten un "factor d'imprecisió" que fa la prova "prcticament inviable"."La inadmissió de la prova del polígraf o P300 respon a un doble criteri, el rebuig generalitzat de la prova a la jurisprudncia del Tribunal Suprem en tant que s'enfronta a drets constitucionals i a que la fiabilitat d'aquesta prova est del tot qüestionada", conclou l'Audincia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés