AMPLIACIÓ:L’Estany d’Ivars i Vila-sana celebra els 10 anys del seu reompliment amb un nou espai museístic

Publicado 6/4/2019 15:39:40CET

Una cinquantena de familiars de la propietària de la masia on hi ha el centre d'interpretació participen en la l'estrena de la museïtzació

ACN

Vila-sana.-L'estany d’Ivars i Vila-sana (Pla d’Urgell) ha obert aquest dissabte la celebració dels 10 anys del seu reompliment. Ho ha fet en un acte a Cal Sinén, masia convertida en el Centre d'Interpretació de l'Estany, en què s'hi han reunit familiars de Carme Greoles, propietària de l'espai. En aquest centre s'ha estrenat la museïtzació amb vinils explicatius de la biodiversitat i la història de l’antic estany fins al d’avui en dia, tal com ha explicat la tècnica de turisme, Eva Reñé. La propietària, Carme Greoles, s’ha mostrat satisfeta de com ha quedat l'espai i ha confessat que ha vist complert un "anhel" de la seva vida. En l'acte que obre la celebració dels 10 anys de l'Estany d’Ivars i Vila- sana s'hi han reunit una cinquantena de familiars vinguts del País Basc, Valladolid i també Suïssa, on viu la propietària.

Una cinquantena de familiars s’han reunit aquest dissabte a Cal Sinén en l’estrena de l’espai museístic que acull la masia convertida en centre d’interpretació. Vingut des de Bilbao, Alberto Macarulla, els seus germans i els seus cinc fills han conegut la masia on el pare de Macarulla va viure durant la Guerra Civil. "El meu pare ens explicava com s'amagaven al refugi quan hi havia bombardejos", ha explicat. Macarulla ha afegit que és important que els seus fills coneguin els seus avantpassats. La propietària de la casa, Carme Eberentz, de la família Greoles, que va marxar a Suïssa on ha viscut gran part de la seva vida, ha tornat aquest dissabte a la casa i s'ha mostrat satisfeta del resultat. “He vist complert un anhel de la meva vida, veure recuperat aquest espai que estava gairebé en ruïnes”, ha detallat.Per la seva banda, el president del Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, Joan Trull, ha dit que 10 anys després del reompliment s'ha demostrat que el que era una "utopia" s'ha fet una "realitat", i ha recordat que tot i que va costar molt, la demanda de reomplir l'estany que van fer els veïns va fer que els polítics de l'època responguessin per recuperar l'estany. Trull ha afegit que ara cal sumar millores a l'espai de Cal Sinén, com l'eliminació de barreres arquitectòniques, posar un ascensor i la compra d'un terreny per poder-hi establir un aparcament. "No ens agrada que els cotxes arribin fins aquí", ha dit. Així mateix, Trull ha explicat que s'està treballant en un "nou" pla d'usos i gestions de l'espai, ja que es tracta d'un espai de conservació on "no s'hi pot fer tot el que es vulgui". L'estany, ha reblat Trull, és "com un bebè", cal "cuidar-lo i vigilar-lo". Els vinils explicatius de la biodiversitat i també el recorregut per la història de l'estany envolten tot l'interior de la planta baixa de Cal Sinén. Un espai, que segons la tècnica de Turisme del Consorci de l'Estany, Eva Reñé, conserva una "ànima interessant" que connecta antigues generacions amb una nova filosofia que permet a tothom "gaudir de l'espai". Reñé ha destacat que en termes turístics tenen un projecte molt "definit" i ara cal posar també esforços en la gestió ecològica de l'espai.Segons el president del Consorci de l'Estany, l'espai natural rep al cap de l'any entre 40.000 i 50.000 visitants.

Contador

Titulars Aldia

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.