Publicado 2/4/2019 17:28:40 +02:00CET

AMPLIACIÓ:Les empreses de telecomunicacions són les que més reclamacions van rebre dels consumidors el 2018 a Tarragona

LAgncia Catalana de Consum valora positivament que la meitat de les queixes es van resoldre per la via de la mediació o larbitratge

ACN

Tarragona.-Les empreses de telecomunicacions i Internet, amb Vodafone al capdavant, van ser les que més reclamacions van rebre per part dels consumidors a lAgncia Catalana del Consum lany 2018 a la demarcació de Tarragona, segons ha exposat lorganisme aquest dimarts. Les van seguir les companyies de subministraments bsics. Globalment, el nombre de reclamacions es va incrementar un 21% respecte lany anterior fins a les 2.500, si bé el nombre de denúncies van baixar, fins a les 92. LAgncia Catalana del Consum es mostra satisfeta pel fet que un 52% de les reclamacions es van resoldre per la via de la mediació o larbitratge.

La directora de lAgncia Catalana del Consum, Elisabeth Abad, ha detallat que les empreses amb més reclamacions van ser Vodafone, Endesa, Orange, Telefónica, Xfera Mviles, Vueling, Naturgy, Evofinance i iDental. Abad ha considerat que lincrement de reclamacions en part és conseqüncia de les campanyes impulsades des de lorganisme: Les nostres campanyes comencen a tenir lefecte desitjat. Volem ciutadans més sensibilitzats en matria de consum, ha destacat.De les 2.564 reclamacions interposades pels consumidors, el 52,25% es van resoldre per la via de larbitratge. Un procediment pel qual ja es demana una compensació econmica pel dany o tracte sofert. Abad ha explicat que per tramitar-la primer sha de fer la queixa a lestabliment, a través dels fulls de reclamació i si al camp dun mes no hi ha una resposta satisfactria o no sest dacord amb la proposta de lempresa, des de lAgncia Catalana del Consum sinicia un expedient conforme farem la mediació. En cas que aquest procediment no sigui suficient, el client té lopció danar a larbitratge: La mediació és automtica, larbitratge necessita una petició i que lempresa hi estigui adherida, ha matisat la directora. Tot i aix ha valorat que a Catalunya han percebut que hi ha una cultura del pacte per evitar anar a la justícia, que pot tardar dos anys en resoldre. Amb larbitratge els terminis no sallarguen més enll de les dues setmanes, tal i com ha assegurat. Lobjectiu de lorganisme és passar del 52% al 60% durant el 2019.Menys consultes i denúnciesDurant el 2018 es van reduir les consultes en un 15%. Segons Abad la raó es troba en el fet que les xarxes socials han agilitzat els terminis i es mostra convenuda que la tendncia saccentuar perqu la nova pgina web permetr tramitar-les sense passar per les oficines. També han caigut el nombre de denúncies presentades a la demarcació, en concret un 40%, fins a les 92. En canvi, shan incrementat les inspeccions. Sen van realitzar 849 a la demarcació, fet que representa un creixement del 43%. Daquestes, el 38% es va dur a terme en el marc duna campanya, mentre que el 21% va estar motivada per una denúncia. Abad ha posat en valor aquestes xifres perqu els productes detectats en les inspeccions atempten contra la seguretat, sobretot de nens i nenes. Molts daquests articles, entre els que hi ha principalment joguines i aparells tecnolgics, han estat fabricats fora de la Unió Europea, ha detallat.