Publicado 26/09/2019 14:01

AMPLIACIÓ:Les cooperatives de lavellana sagrupen per alinear estratgies i valoritzar el sector

La segona edició del Temps dAvellana amplia les activitats promocionals i arriba a les comarques gironines

ACN

Reus.-Les cinc principals cooperatives de lavellana del Camp de Tarragona, que agrupen el 90% de la producció del país, constituiran una associació dorganitzacions de productors per disposar duna unitat estratgica en aspectes com la comercialització i la promoció del producte. Segons ha avanat el director dels serveis territorials dAgricultura a Tarragona, ngel Xifré, es pretén que les cooperatives assoleixin el reconeixement de circumscripció econmica, una figura dabast europeu amb les quals podran treballar de forma conjunta. El Govern ho ha anunciat aquest divendres a Reus durant la presentació de la segona edició del Temps dAvellana, les jornades de promoció que tindran lloc a loctubre al Camp de Tarragona i a les comarques gironines.

Un dels objectius del pla estratgic per la valorització de lavellana, que es va presentar el novembre passat a Reus, és el de definir una estratgia de gestió que passa per promoure la millora de lorganització del sector. Ara, les principals cooperatives de lavellana del Camp de Tarragona han decidit fer el pas i convertir-se en circumscripció econmica, una figura de reconeixement europeu que permet fixar normes sobre el producte, la producció i la comercialització. Segons ha detallat el director territorial dAgricultura, ngel Xifré, amb aquesta associació de productors podran treballar de forma conjunta aspectes de comercialització, de millora de la transformació de lavellana i de la promoció, amb la possibilitat de fer campanyes conjuntes dabast catal, estatal o europeu. També podran accedir a fons europeus per desenvolupar estudis o altres accions en benefici del sector. Xifré ha destacat lesfor de les cooperatives per treballar conjuntament i posar més en valor lavellana. El món canvia i ara la competncia no és el teu veí del costat, sinó els italians o turcs. O et poses a treballar amb els teus vens o difícilment podrs competir amb una potncia com Turquia -que aplega el 70% de la producció-, Itlia o Frana, ha apuntat. El Temps dAvellana arriba a GironaLanunci sha fet aquest dijous a Reus coincidint amb la presentació de la segona edició de Temps dAvellana, un cicle sorgit arran del mateix pla estratgic. Aquest cicle, impulsat pel Departament dAgricultura, la Cambra de Reus, els ajuntaments de Reus i la Selva del Camp, i la DOP Avellana de Reus, oferir diverses activitats del 5 al 24 doctubre per posar en valor lavellana i promouren el consum. El programa inclou activitats al Camp de Tarragona, concentrades a Reus i la Selva del Camp, i samplia també a les comarques de Girona, que és on arrencar el programa amb la Fira de lAvellana de Brunyola, els dies 5 i 6 doctubre. De l11 al 13 doctubre les activitats es concentraran a Exporeus, on hi haur exposició de productors davellana, tastos i un espai de showcooking. El dia 14, a lEspai de la Llotja de la Cambra de Comer, es far la jornada La cuina de lavellana, adreada a professionals de la restauració i del productes alimentaris. El 17 doctubre el cicle de promoció de lavellana es traslladar a la Selva del Camp, amb lactivitat Eduquem el paladar de lavellana, a crrec de Jaume Salvat. El dissabte 19 a lHort dIglésies de la Selva hi haur tastos populars davellana i una nova sessió de showcooking.El mateix cap de setmana a Reus hi haur activitats infantils als mercats municipals. El dia 18 a la tarda al Carrilet es far el taller infantil Fes el teu pot davellanes i el dissabte es repetir lactivitat, en aquest cas al Mercat Central. També el dissabte, per en aquest cas a Girona, es dur a terme una jornada de promoció i tast davellana. A més, els alumnes de les escoles de primria del Camp de Tarragona podran participar en el concurs Dibuixa Avellanes. A Girona, durant tot el mes també es podran degustar a diferents restaurants menús i plats elaborats amb avellana. ngel Xifré ha destacat que tot plegat pretén posar en valor un fruit sec molt característic del nostres territori i promocionar-ne el consum i ha posat en valor que la confecció dun programa conjunt tant al Camp de Tarragona com a Girona és una gran notícia per avanar en la unitat dels productors de tot el país".Suport al sectorPer la seva banda, el president de la DOP Avellana, Pere Guinovart, ha advertit que les campanyes de promoció no serviran de res si no es garanteix la supervivncia dels pagesos. Els preus no són els correctes, ha etzibat en relació a les baixes cotitzacions de lavellana. A més, Guinovart ha afegit que la ciutadania sha de comprometre a consumir el producte local perqu la pagesia també fa una funció important de manteniment del territori. Lalcalde de Reus, Carles Pellicer, també ha reivindicat un preu just per a lavellana i el consum del producte del territori. Alhora, ha apostat per valoritzar lavellana i que sigui un fruit de valor afegit com ho és loli. Lalcalde de la Selva del Camp, Jordi Vinyals, ha fet una crida a la unitat per donar valor a lavellana. Tinguem clar que hi ha present i que hi ha futur, ha dit. Actualment, al Camp de Tarragona hi ha unes 8.500 hectrees davellaner, distribudes en 2.910 explotacions agrícoles, que produeixen unes 9.300 tones lany. La Llotja de Reus renova la taula de preusPer la seva banda, el vicepresident de la Llotja de Reus, Isidre Guinjoan, ha recordat que la nova direcció de la Cambra tot just porta tres mesos en el crrec. Lobjectiu de la nova junta, ha dit, és tornar a donar valor i rellevncia a la Llotja de Reus i renovar-ne els estatuts, que daten del 1972. Guinjoan ha apuntat que també estan renovant les taules de preus i que han ofert als pagesos i a les cooperatives que puguin entrar-hi. La Llotja no posa preus. El nostre paper simplement és informatiu sobre els preus que sestan pagant en el mercat, ha defensat el representant de la Llotja de Reus davant les crítiques dels productors.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés