Publicado 01/06/2019 15:36CET

AMPLIACIÓ:L'arquebisbe de Tarragona Jaume Pujol s'acomiada dels feligresos admetent que l'església no passa per "un moment fcil"

El clergue diu adéu després de complir 75 anys en una emotiva missa a la catedral

ACN

Tarragona.-El fins ara arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, s'ha acomiadat aquest dissabte dels religiosos i feligresos en l'última missa oficiada a la Catedral tarragonina. En l'homilia, el clergue ha demanat perdó pel "mal que hagi pogut fer" i ha reconegut que l'Església no passa per "un moment fcil". Davant d'aix, ha fet una crida a no perdre l'esperana i ha animat als fidels a rebre "amb els braos oberts" al nou arquebisbe, Joan Planellas, capell i teleg gironí que prendr possessió del crrec el proper 8 de juny. Pujol plega un cop ha complert 75 anys, tal com marca el dret cannic, i poc després d'haver-se vist immers en una polmica per haver afirmat que "a vegades les persones tenen mals moments que se'n penedeixen tota la vida" quan van aparixer casos d'abusos sexuals de clergues cap a menors a la seva dicesi.

La Catedral de Tarragona s'ha omplert amb gairebé 800 feligresos, autoritats i religiosos com l'alcalde en funcions de Tarragona Josep Flix Ballesteros o labat de Poblet Octavi Vil, per dir adéu a Jaume Pujol, que ha oficiat la seva última cerimnia com a arquebisbe de l'arxidicesi. Durant la missa solemne, iniciada a les onze d'aquest matí, s'han viscut diversos moments emotius després de celebrar-se l'eucaristia. En concret, dos fidels han entregat un cartell que contenia diversos missatges, amb els quals han volgut mostrar la "petjada" del que ha significat Pujol per ells. També han estat emotives les paraules de monsenyor Joaquim Fortuny que han subratllat alguns dels aspectes més significatius del pontificat de Pujol, com les accions en l'mbit educatiu, les relacionades amb la governana o bé els reptes futurs de l'arxidicesi de cara la nova etapa. Tot seguit, en nom del tots els eclesistics, li han lliurat una figura de la Mare de Déu del Claustre, de la qual Pujol n'és devot. Aix, ha suposat molts aplaudiments entre els feligresos.Prviament, en l'homilia, Pujol s'ha dirigit als fidels i ha expressat que marxa amb una "certa tristor" per amb la certesa que s'inicia una nova etapa de "joia i esperana". L'arquebisbe ha afirmat que és "gairebé impossible fer un balan" de tants anys depiscopat per ha destacat que el més rellevant, dels quinze anys al capdavant de la institució, ha estat tenir "cura" de la comunitat religiosa i seguir les directrius dels diferents Papes -Joan Pau II, Benet XVI i ara el Papa Francesc. En aquest sentit, ha recordat que durant el seu pontificat ha intentat evangelitzar, celebrar els sagraments i vetllar per la caritat dels més pobres i necessitats. "No ho he fet sol, mhi heu ajudat tots vosaltres a través de les nombroses delegacions, secretariats, associacions, confraries i iniciatives eclesials amb qu compta la nostra arxidicesi", ha detallat Pujol. Per tot plegat, ha agrat "de cor" el temps, l'esfor i la dedicació de tots els que l'han acompanyat i els ha demanat "no defallir", perqu diu, que encara queda "molt per fer". A banda, sense referir-se explícitament als casos recents d'abusos sexuals per part de membres eclesistics, ha manifestat que "tots sabem que lEsglésia no travessa un moment fcil, que certament no ser el primer de la seva histria, per aix no ha de fer-nos perdre lesperana".El papa Francesc va rellevar Jaume Pujol en complir 75 anys, tal com marca el dret cannic i va nomenar a Joan Planellas com a nou arquebisbe de Tarragona el passat 4 de maig. Planellas prendr possessió del crrec el prxim 8 de juny en una missa a la Catedral de Tarragona. Pujol ha demanat als fidels que rebin "amb els braos oberts" al nou arquebisbe i els ha encoratjat a ajudar-lo en "tot all que necessiti". "Us tindré ben presents en la meva pregria i en el meu cor, i malgrat residir fora de larxidicesi, estaré sempre a la vostra disposició. Que Déu us beneeixi i us guardi", ha tancat.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés