AMPLIACIÓ:L'AP-7 queda buida de manifestants a la frontera després de l'actuació policial contra la protesta del Tsunami

Publicado 12/11/2019 13:28:04CET

Hi ha alguns camions que no han reculat i esperen per avançar un cop es netegi la via i es reobri el trànsit

ACN

La Jonquera.-L'AP-7 ha quedat buida de manifestants a la frontera després de l'actuació policial contra la protesta convocada pel Tsunami Democràtic. La policia francesa, els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil han desallotjat les persones que bloquejaven la frontera des de dilluns a les 9 del matí. Els agents francesos han carregat per dispersar els concentrats a la Catalunya del Nord cap al punt fronterer. Allà, els Mossos d'Esquadra han donat una hora perquè es retiressin voluntàriament els cotxes i han forçat els manifestants a dirigir-se cap al Pertús. La resta de la feina l'han feta les grues. Alguns camions s'han quedat a l'autopista i esperen per avançar un cop es netegi la via i es reobri el trànsit.

La protesta convocada pel Tsunami Democràtic ha tallat la frontera per l'AP-7 durant 24 hores, i ha provocat un nombrós col·lapse viari a la Jonquera i a l'Alt Empordà. Els manifestants havien muntat un escenari on s'han fet concerts, han passat la nit en tendes i també han muntat nombroses barricades enmig de la calçada (amb tanques, parts d'obra, troncs i fins i tot arbres caiguts).El desallotjament ha començar pels voltants de les vuit del matí. L'estratègia policial, coordinada entre Gendarmeria, Mossos d'Esquadra i Guàrdia Civil ha consistit en fer recular els manifestants fins a encercar-los i, a partir d'aquí, obligar-los a baixa fins al Pertús per un camí de terra.La Gendarmeria ha estat la primera a actuar a la banda francesa. Els antidisturbis han començat a treure un a un els manifestants per dispersar-los, i també han fet algunes càrregues amb cops de porra i han gasejat els qui protestaven amb gas pebre. A partir d'aquí, els agents del CRS han anat avançant posicions fins arribar a la zona de l'escenari.Mentrestant, a l'altra banda, els mediadors dels Mossos d'Esquadra han donat una estona perquè aquells qui volien retiressin els cotxes de l'AP-7. Els han dit que, sinó, els multarien i també haurien de pagar la factura de la grua.Poca estona després, els agents de la Brimo i també antidisturbis de la Guàrdia Civil han fet dos cordons policials (un davant de l'altre) i han començat a avançar. També hi ha hagut policies que han anat per la part de la muntanya per fer baixar un grup de manifestants que s'hi havia refugiat.Els Mossos d'Esquadra, durant el desallotjament, han fet un detingut per atemptat contra agent de l'autoritat. L'han escorcollat mentre el tenien a terra i després se l'han endut darrere la línia policial. La Gendarmeria, per la seva banda, ha arrestat divuit manifestants a qui acusa de pertorbar la circulació per l'acció del Tsunami Democràtic.Estrènyer el cercleCap a quarts d'onze, tots els agents antiavalots s'han trobat. Aleshores, han anat estrenyent el cercle fins a aconseguir que els manifestants que quedaven a l'AP-7 (uns 300, a aquella hora) anessin marxant. Primer han quedat lliures els carrils de l'autopista en sentit nord i, mitja hora més tard, els que van en sentit sud.A hores d'ara, els operaris netegen la calçada de l'autopista. Hi ha camions que porten aquí des d'ahir. A més, una grua s'ha endut dues furgonetes de lloguer –amb matrícula francesa- que s'havien fet servir per portar tota la infraestructura de l'escenari del Tsunami.A més de retirar les barricades, els operaris també netegen les restes de l'acampada. Hi ha tendes de campanya, carrets de compra amb menjar i mantes, papers i –fins i tot- bombones de butà als laterals de l'AP-7 (amuntegats al darrere de les tanques).

el més llegit

 1. 1

  Girona activa el pla d'emergència per risc de desbordament del riu Onyar

 2. 2

  Deu carreteres tallades a Catalunya per la borrasca Glòria

 3. 3

  Tallada l'AP-7 entre Figueres i la frontera amb França per la borrasca Glòria

 4. 4

  Tres camions xoquen a l'altura del desviament de l'AP-7 a Figueres (Girona)

 5. 5

  La Generalitat avisa que les pitjors hores del temporal es produiran entre dimarts i dimecres

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista