Publicado 06/03/2019 15:37

AMPLIACIÓ:La Zaranda torna al Teatre Romea per "dignificar" artistes caiguts en l'oblit amb 'El desguace de las musas'

Gabino Diego protagonitza una obra inspirada en l'ambient de la Bodega Bohemia del carrer Nou de la Rambla

ACN

Barcelona.-El Teatre Romea estrena aquest dimecres 'El desguace de las musas' de la veterana companyia La Zaranda Teatro Inestable de Ninguna Parte, una reflexió burlesca sobre la fama i el protagonisme de l'art en la societat actual. Dirigida per Paco de la Zaranda i escrita per Eusebio Calonge, es podr veure al teatre barceloní fins el 24 de mar amb Gabino Diego com a protagonista. Recrea un cabaret farcit d'artistes caiguts en l'oblit inspirat en l'ambient de la Bodega Bohemia del carrer Nou de la Rambla. Entre canons desafinades i tot tipus de calamitats, els artistes tenen "la vocació de foc" de continuar presentant-se davant del públic. A la presentació de l'obra aquest dimecres, el dramaturg Eusebio Calonge ha dit que busquen "dignificar la grandesa" d'uns personatges "tan fora del que convencionalment entenem cultura".

Amb producció conjunta entre el Teatro Español, el Teatre Romea i La Zaranda, l'obra es va estrenar al Teatro Principal de Zaragoza el passat 1 de febrer i ha viatjat a diversos punts de l'Estat. Ara arriba al Teatre Romea després de dos mesos de procés creatiu i assajos, amb Gabino Diego, Inma Barrionuevo, María Ángeles Pérez-Muñoz, Francisco Sánchez, Gaspar Campuzano i Enrique Bustos com a repartiment.Barcelona, llavor de l'obra"La llavor de l'obra és Barcelona, quan veia als passadissos del Teatre Romea la cartellera d'artistes que eren grans en el seu moment i que ara molt poca gent coneix", ha explicat Calonge. L'obra beu del gnere de la revista i les varietés, per recrear un local refugi d'artistes que es resisteixen a ser oblidats. "De la Barcelona del barri xino, de les fotos en blanc i negre de Joan Colom", ha detallat el dramaturg sobre l'ambient inspirat en la bohmia del local del carrer Nou de la Rambla. D'aquesta manera, retrata un mon "d'antros', tan potic i tan donat a la nostlgia", d'aquells artistes que no tenien la convenció cultural "de fer un Shakespeare o un Lorca", sinó que conreaven una relació directa i de vegades "tan cruel" amb el públic", ha explicat Calonge. Una relació amb el públic que el dramaturg troba a faltar en el teatre. "El teatre d'arrel, popular, el del Parallel, és un dels afluents que ha de mantenir el teatre, tan saturat de modernitat i de avantguarda", ha reflexionat l'autor. Aquest teatre "ha de tornar a fluir", i així ho fan amb La Zaranda, han assegurat.D'altra banda, es tracta de la primera collaboració de l'actor madrileny Gabino Diego amb La Zaranda, en un projecte que ha comparat amb 'Una noche con Gabino' perqu "parteix del joc". "Es treballa molt amb el joc, i m'agrada aquesta manera de treballar. El joc et va portant i creant. Ha estat mgic treballar amb ells", ha dit l'actor. Admira La Zaranda perqu cada dos anys "innoven" i "s'obliden del que els hi ha funcionat". Amb un text ple d'allegories, parteix del passat per "amb molts referents culturals actuals". "És un mon que es precipita dins la mxima banalitat", ha explicat l'autor que promet l'humor "pertorbador" de la companyia andalusa. És la quarta vegada que pugen a l'escenari del Romea, que segons ha dit de la Zaranda "fa una olor a teatre que no es pot aguantar". El director no ha volgut entrar en detalls sobre el seu treball, ja que si l'explica, l'"espatlla". "L'art mai es pot explicar. Que el públic vingui i combregui amb la nostra bogeria", ha dit Zaranda de l'espectacle d'una companyia creada el 1978 a Jerez de la Frontera. Després d'afirmar que el teatre "fa amb nosaltres el que li dona la gana", ha explicat que la consolidació dels personatges encara est en procés, i que el pas pel Teatre Romea servir per "alimentar" els personatges. "Quan vols portar un personatge a un lloc determinat, el personatge pot amb tu", ha sentenciat el director.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés