Publicado 9/7/2019 20:20:56CET

AMPLIACIÓ:La Generalitat proposa més de 900 compromisos per implementar els objectius de desenvolupament sostenible de l'ONU

És el pas previ abans de l'aprovació del pla que es preveu que passi pel Consell Executiu després de l'estiu

ACN

Barcelona.-Tots els departaments de la Generalitat s'han reunit aquest dimarts per validar més de 900 compromisos per implementar a Catalunya l'Agenda 2030 de l'ONU, que fixa diversos objectius per aconseguir un desenvolupament sostenible, i que va ser firmada el 2015 pels països membres. Les diferents conselleries han aprovat un pla per dur-ho a terme a la Comissió Interdepartamental de l'Agenda 2030, co-presidida pel conseller d'Acció Exterior, Transparència i Relacions institucionals, Alfred Bosch, i pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet. És el pas previ abans de l'aprovació definitiva de les mesures que es preveu que passin pel Consell Executiu després de l'estiu. Bosch ha assegurat que el Govern comparteix i es pren "seriosament" "tots els objectius" del full de ruta de Nacions Unides que estableix 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i 169 fites de tipus econòmic, social i ambiental.

"Com sempre, estem al costat de Nacions Unides, creiem en els organismes internacionals, creiem que és positiu marcar-se uns objectius per l'any 2030 i més enllà pel que fa a la millora dels problemes generals de la humanitat", ha dit Bosch en una atenció als mitjans abans de la reunió. Entre els 920 compromisos adquirits, n'hi ha 111 que són internacionals i que treballaran per "contribuir a la millora de les condicions i dels drets dels entorns del món", ha puntualitzat.Des del departament d'Acció Exterior, el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible i l'IDESCAT s'estan treballant amb la incorporació d'un sistema integrat d'indicadors sobre els ODS a l'estadística oficial, que permetrà fer un seguiment i avaluació del grau de compliment, prenent com a referència els indicadors publicats per Eurostat.Abans d'entrar a la reunió, el conseller de Territori ha destacat que pla servirà per planificar entorns urbans sostenibles, per impulsar l'economia circular i per accelerar mesures per reforçar la transició energètica, començant per la descarbonització de la mobilitat i per la transferència del transport de mercaderies des de la xarxa viària a la de ferrocarrils.Calvet també ha reivindicat que el Govern ja ha tirat endavant una estratègia de biodiversitat per evitar que Catalunya perdi més varietat d'éssers vius. Segons el conseller de Territori i Sostenibilitat aquest és l'indicador ambiental en el qual s'obté un pitjor resultat i contrasta amb aspectes en els quals s'ha millorat com ara la gestió de l'aigua o dels residus.El Govern va començar a treballar en l'elaboració del pla l'any 2017, però l'aplicació de l'article 155 va interrompre el procés, que va poder reprendre's a finals de setembre de 2018. El pla que s'ha validat és el resultat de 13 mesos de treball en els que han participat activament tots els departaments de la Generalitat. Ara el document serà elevat al Govern, que previsiblement l'aprovarà al setembre.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.