Publicado 13/1/2019 14:51:37 +01:00CET

AMPLIACIÓ:La Festa dels Tonis de Taradell aplica mesures per protegir els animals i garantir el futur de la celebració

El certamen ha retirat grups de música per no destorbar els cavalls, ha prohibit els cotxes durant els passants i ha contractat veterinaris

ACN

Taradell.-Els Tonis de Taradell volen garantir el futur de la festa davant les crítiques dels animalistes. Amb aquest objectiu, l'organització ha apostat per ser pionera i ha decidit aplicar mesures de protecció per assegurar el benestar dels animals que participen a la celebració. En aquesta edició, s'han posat en marxa algunes accions que s'han consensuat amb els animalistes com és el cas de la prohibició del pas de vehicles durant els passants, la retirada de grups de música per no destorbar els animals o la contractació de veterinaris. El seu president, Josep Preseguer, ha explicat que l'organització redactar un protocol per vetllar per la salut dels animals, i ha lamentat no comptar amb el suport de la Federació Catalana dels Tres Tombs per fer-ho.

Declarada Festa Tradicional d'Inters Nacional, els Tonis de Taradell és una de les festes dels Tres Tombs més importants i concorregudes de Catalunya. Aquest diumenge s'ha celebrat el seu acte central amb el passant dels Tres Tombs, on prop d'un centenar de carruatges han sortit al carrer degudament guarnits, tal com es feia fa més de mig segle. Enguany, com a novetat, l'organització ha decidit fer un pas endavant i ha apostat per aplicar mesures que garanteixin el benestar dels animals que participen a la festa i que, majoritriament, són eugues i cavalls. L'objectiu és adaptar-se als nous temps i protegir la festa de les critiques dels animalistes. El seu president, Josep Preseguer, ha explicat que les mesures s'han consensuat amb les associacions animalistes i, entre elles, hi ha per exemple el fet que s'han retirat grups de música per no destorbar els animals, s'han facilitat punts d'aigua i s'han contractat veterinaris per vetllar per la salut de les bsties durant tota la festa. A més, Preseguer també ha anunciat que l'organització té previst redactar un protocol d'actuació en aquest sentit, i ha lamentat no comptar amb el suport de la Federació Catalana dels Tres Tombs per fer-ho. La celebració d'aquest diumenge ha comptat amb la presncia de la consellera de Cultura, Laura Borrs, qui ha celebrat la iniciativa de l'organització. "Tots els elements patrimonials els hem d'intentar mantenir en la seva essncia i amb els seus trets identitaris, per alhora és normal que si els protagonistes de la festa són els animals es prenguin totes les mesures per protegir-los", ha dit.