Publicado 30/05/2019 13:48

AMPLIACIÓ:La falta de personal qualificat és una de les grans preocupacions de les petites empreses, segons Fepime

La patronal demana que s'agilitzi la contractació d'estrangers de fora la UE davant la manca de m d'obra

ACN

Barcelona.- La falta de treballadors qualificats és una de les preocupacions més grans de les micro i petites empreses, segons un informe de la situació laboral i econmica de la pime catalana elaborat per la patronal Fepime. En concret, la manca de m d'obra adequada és el tercer factor que afecta la bona marxa del negoci de les pimes, darrere de la debilitat de la demanda i de l'augment de la competncia, arribant fins i tot a superar les dificultats financeres en el cas de les empreses de més de 10 treballadors. Davant d'aquest fet i tenint en compte l'envelliment de la població, el secretari general de Fepime, César Sánchez, ha demanat a les institucions que apostin per millorar la formació professional i que agilitzin els processos de contractació en origen a pasos de fora la Unió Europea.

Aquesta tendncia alenteix el procés de digitalització de les pimes, que representen el 99,85% del teixit industrial a Catalunya. L'informe revela que la gran majoria de companyies amb menys de 250 treballadors tenen la infraestructura necessria per digitalitzar el negoci -un 80,8% disposa d'ordinadors- per, en canvi, no compten amb prou treballadors especialitzats per treure-hi profit. Per exemple, segons l'estudi, només el 3,11% dels treballadors de microempreses estan formats en TIC.En referncia al comer electrnic, només el 4,95% de les microempreses ha tancat vendes a través d'Internet en l'últim exercici i un 18,24% ha realitzat compres. Amb tot, l'estudi mostra que entre el total de companyies que fan ús d'Internet, les que més distribució de vendes duen a terme a través de webs o aplicacions són, precisament, les empreses d'entre 10 i 49 treballadors."La digitalització té molts beneficis per l'empresa més petita, per obrir-li mercats. Per veiem que falta molta sensibilització per part del petit empresari", ha lamentat Sánchez. En aquest sentit, la presidenta de Fepime, Maria Helena de Felipe ha assegurat que és necessari que totes les pimes tinguin un pla de digitalització pressupostat i amb un pla d'acció.En la presentació de l'estudi, Sánchez ha assegurat que, a més de problemes en les professions relacionades amb les noves tecnologies, els empresaris han detectat la manca d'educació industrial a Catalunya, amb problemes per trobar personal per dur a terme tasques tcniques en aquest mbit. Per solucionar-ho, ha demanat un canvi en el model formatiu en el qual, ara mateix, l'oferta formativa i la demanda "no encaixen"."Som un país on s'ha invertit molt en la formació universitria i la formació professional sempre ha sigut la germana pobra, deixant un sistema amb molts llicenciats i pocs formats en formació professional, i aix genera un gran decalatge", ha afegit. En aquest sentit, la presidenta de Fepime, ha demanat que es premi a les empreses que apostin per formar els seus treballadors a través de deduccions fiscals de l'impost de societats. A més de reformes en el model educatiu i formatiu, el secretari general de la patronal considera necessari que "s'agilitzin" els processos de contractació en origen a pasos de fora la Unió Europea per omplir el buit d'ocupacions qualificades. "Si no, tindrem molts problemes de falta m d'obra", ha dit Sánchez.D'altra banda i fent una valoració general de l'últim semestre de l'any passat, De Felipe ha destacat la desacceleració de la "fugida d'empreses" de Catalunya en els últims sis mesos del 2018, quan van marxar 523 empreses i van entrar 298, i ha demanat a les administracions que garanteixin un ambient segur i estable per l'empresariat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés