Publicado 08/02/2019 12:35

AMPLIACIÓ:La Collecció Bassat dona a conixer l'obra desconeguda de Francesc Subarroca

El Museu d'art Contemporani de Mataró repassa els 70 anys de creació artística d'un autor "obsessiu" amb la pintura

ACN

Mataró.-El Museu d'Art Contemporani de Mataró fa, per primera vegada, una exposició dedicada a un únic artista que, a més, suposa un descobriment per al gran públic. 'Francesc Subarroca. Obres de la Collecció Bassat' és el reps a una trajectria de 70 anys de creació artística d'un autor desconegut i que aplega als seus estudis més de 4.000 obres d'estils diversos, des del realisme, el cubisme, el surrealisme o el misteri. L'exposició de la Nau Gaudí recull 114 peces representatives d'un home "obsessiu" de la pintura i que ha dedicat la seva vida a crear des de l'anonimat. "Mai hagués imaginat que un home desconegut que mai havia volgut exposar ni vendre pogués tenir obres de tanta qualitat", assegura un sorprs Lluís Bassat.

El colleccionista Lluís Bassat va rebre una trucada com tantes d'altres que rep habitualment. Una dona volia convncer-lo perqu anés a veure les pintures que feia el seu marit. "Pensava que era una més de la gent que truca perqu els vagi a veure, per va insistir i tenia el convenciment qu el que feia Subarroca era únic", explica Bassat.Finalment el va anar a veure al seu estudi: "Vaig quedar absolutament sorprs". El colleccionista reconeix que difícilment una persona tan desconeguda pugui fer obres de tanta qualitat com les de Subarroca. El crític d'art Francesc Miralles va assessorar Bassat un cop feta la troballa: "És molt millor que tot el que s'est exposant avui a Barcelona".Subarroca acumula més de 4.000 obres emmagatzemades als seus estudis dels carrers Laforja i Jaume I de Barcelona, tan atapets que segons el colleccionista Lluís Bassat, no haviavist estudis semblants "ni a Montmartre". Té quadres a la banyera i sobre el lavabo, fins i tot. Quan té necessitat d'anar-hi, explica, baixa al bar.Les pintures exposades a la Nau Gaudí absorbeixen tot tipus d'influncies dels diferents llenguatges del segle XX per des de la seva llibertat més absoluta, presenta un conjunt creatiu sense un denominador comú: "Sempre he estat tancat i no intentava que la meva pintura es divulgués i en aquests anys he fet sempre el que m'ha semblat. Tenia aquesta llibertat".Obsessió creativaSubarroca, nascut el 1932 a Barcelona, ha dedicat tota la seva vida a la creació artística. Als nou anys ja assistia a les classes de dibuix del Centre dAcció Catlica del barri de Sarri i als quinze havia ingressat a lEscola dArts i Oficis Artístics de la Llotja, on va estudiar fins als vint i va obtenir diversos títols.Durant aquesta poca va freqüentar manicomis i va obtenir permís per assistir a les classes danatomia, a les aules-quirfan i a les disseccions de cadvers a lHospital Clínic de Barcelona. All va aprofundir en lestudi del cos, els ossos i la musculatura i es va interessar per investigar com cada malaltia distorsiona i deforma ossos i articulacions. La seva estada a la Llotja, per, és la que va tenir conseqüncies vitals per a lartista doncs el seu director, Frederic Marés, el va recomanar a lAjuntament de Barcelona quan aquest va demanar un alumne per treballar a la secció dUrbanisme. All va entrar en contacte amb en Ramon Carreras, el que seria el seu soci a lestudi de grafisme a la Rambla de Catalunya.I daquí a Medellín (Colmbia), també recomanat per Frederic Marés, per acceptar la direcció artística duna empresa destampació litogrfica. A la tornada va ser quan va iniciar una nova etapa de lliure i imparable creació, en la que va dissenyar cartells, llibres i material publicitari; va realitzar murals; va crear figurins de teatre i va ser director artístic dobres de Molire, Shakespeare o Bernard Shaw; va crear estampats txtils o joguines. I durant 24 anys, del 1968 fins a la seva jubilació el 1992, va ser professor a lEscola Massana de Barcelona.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés