Publicado 06/03/2019 19:36

AMPLIACIÓ:La cinquena Fira d'Art Modern i Antic de Barcelona arrenca amb l'ull posat en la venda a museus públics

Una trentena de galeristes i antiquaris exposen peces de Joan de Borgonya, Rusiñol, Fortuny, Miró o Valdés

ACN

Barcelona.-La cinquena Fira d'Art Modern i Antic de Barcelona (FAMA) ha arrencat aquest dimecres a les Reials Drassanes on fins el 10 de mar 29 galeristes i antiquaris d'arreu de l'Estat exposaran les seves peces. Mari Fortuny, Joan Miró, Alexander Calder, Manolo Valdés o Santiago Rusiñol són alguns dels autors que aquest any aporten peces més destacades. El nivell que ha adquirit la fira fa que museus públics com el MNAC o el Prado tinguin un ull posat a les novetats de la mostra. "La feina del comit d'experts de certificar molt bé tot el que hi ha aquí i donar garanties al comprador ha fet que la compra per part de museus públics cada vegada sigui més gran", ha dit a l'ACN el president de la Fira, Sergi Clavell. Com és el cas d'una pintura sobre fusta medieval de Joan de Borgonya, que "espera" que acabi en una institució pública pel seu "brutal" inters.

"Estem parlant d'un pintor que té molt poques obres conservades, l'única en una institució pública est al MNAC, i aquesta que ha aparegut és d'una qualitat igual", ha explicat Clavell sobre la pea del segle XVI de Joan de Borgonya. Malgrat la fira va comenar molt orientada al sector privat, el nivell creixent de la mostra va fer que l'any passat fins a sis peces acabessin en museus públics. De fet, a la inauguració de FAMA aquest dimecres hi assistit, entre d'altres, el director del MNAC, Josep Serra. "La relació és molt fluida", ha confessat Clavell. La clau per poder adquirir aquest nivell és el mtode per comprovar l'autenticitat i autoria de les peces, que consisteix en un comit d'experts que és únic en tot l'Estat pel fet de no incloure-hi expositors. El comit ha comprovat a contracorrent els milers de peces de la fira i n'ha descartat aquelles de dubtosa autoria o de baixa qualitat.La trobada, organitzada pel Gremi d'Antiquaris de Catalunya, reuneix des d'una joieria antiquria, una selecció de peces medievals o obres de pintors d'avantguarda dels anys 70, amb preus que van des dels 100 euros fins a 1,5 milions d'euros. "Intentem que sigui meitat d'expositors galeristes, que toquen només pintura, i l'altra meitat antiquaris, que inclou pintura antiga, escultura, moble, cermica o qualsevol tipus de pea que tingui més de cent anys", ha explicat Clavell.Peces destacadesAlgunes de les obres que més mirades esperen rebre aquesta setmana són el 'Perfil sobre fondo naranja' de Manolo Valdés de la Galeria David Cervelló; 'Proyecto boceto exposición Miró Barcelona' de Joan Miró i de Jordi Pascual; 'Concert a la taberna' de Lluís Graner d'Art Petritxol; 'Le cabaret' de Ricardo Opisso, també d'Art Petritxol; 'Jugadores de naipes' de Mari Fortuny, de la Galeria d'Art Sadurní; 'Téte' de Joan Miró, de la Galeria Lorenart, i una obra del pintor Joaquín Sorolla també de la Galeria Lorenart. També en destaca l'estand de Nautilus amb peces relacionades amb antiguitats nutiques, molt avinent amb l'entorn les Drassanes, amb peces de vaixell, pintures nutiques, obres decoratives o peces fetes per mariners francesos i anglesos del segle XVIII i XIX. FAMA aposta per un espai "redut" i un "alt nivell d'exigncia" de les peces. "És un any que no crec que empallideixi davant de cap fira d'art que hi hagi ara mateix a Espanya, sinó al contrari", ha assegurat el president de la fira, Sergi Clavell.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés