Publicado 25/09/2019 14:46CET

AMPLIACIÓ:La CEPTA reclama més obra pública per rebaixar latur a la demarcació de Tarragona

Lassociació empresarial afirma que la indústria i el sector terciari no tenen gaire marge de creixement

ACN

Tarragona.-La Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (CEPTA) ha demanat que les administracions reactivin la construcció dobra pública per tal de disminuir latur a la demarcació. Segons el cap de gabinet destudis tcnics de la CEPTA, Juan Gallardo, el mercat de treball no es normalitzar fins que la construcció no torni a créixer, ja sigui amb equipaments, infraestructures o residncies. La patronal ha estudiat leconomia tarragonina des de lany 1950 fins el 2018 i ha concls també que la indústria no té gaire marge de creixement a les comarques tarragonines. Tampoc el sector terciari, a excepció que es materialitzessin grans inversions, com podria ser el complex de Hard Rock Entertainment World.

Gallardo ha comentat que les polítiques dausteritat són un fre per a lestímul de lactivitat, i aix ha fet que la construcció encara no hagi acabat de sortir de la crisi iniciada a finals de la dcada passada. Per aquesta raó ha demanat que les administracions posin en marxa projectes de construcció dequipaments i infraestructures. Pel qu fa a les residncies, ha apuntat que es tracta dun tema complex que caldria analitzar municipi a municipi, per sí que ha assenyalat que la bossa dhabitatge est molt mal repartida, ja que hi ha pisos sense vendre en zones amb un baix creixement demogrfic o destinades a segones residncies, i en localitats on creix la població hi ha poca oferta.De lanlisi de leconomia tarragonina, des de la CEPTA han posat en valor la bona convivncia entre el sector químic, lenergtic i el turístic, un fet fora únic arreu de lEstat. En aquest sentit, el cap del gabinet destudis tcnics ha manifestat que el punt de trobada entre aquests sectors són les demandes de millora dinfraestructures perqu suposen una millora de la posició competitiva de la indústria i del sector serveis.Gran creixement dels sector terciariPel qu fa a lestudi de levolució de leconomia de la demarcació en els darrers quasi 70 anys, des de lassociació empresarial han concls que ha guanyat musculatura, productivitat i eficincia. De tota manera, el pes que han tingut els diferents sectors sha modificat substancialment. El sector primari, per exemple, suposava un 23% del Valor Afegit Brut (VAB) de la demarcació, que va caure fins al 1,47% del 2016. La demarcació primer es va industrialitzar, especialment als anys 60 i 70, en passar del 14% lany 1950 al 36% el 1980. Des daleshores ha anat perdent pes en benefici del sector serveis, que ha crescut fins el 66,8% el 2016. De tota manera, Gallardo ha assegurat que no hi ha un procés de desindustrialització a Tarragona. De fet, el pes de la indústria a la demarcació superior al de la resta de Catalunya (21,5%) i al de la resta de lEstat (17,6%).Amb tot, des de la CEPTA han remarcat que en els darrers 70 anys el PIB per cpita de la demarcació sempre ha estat entre els 10 més alts de lEstat i ha qualificat de gran desconeguda la potncia de leconomia tarragonina.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés