Publicado 27/02/2019 20:09

AMPLIACIÓ:Jorge Herralde: "Els premis als editors els guanyen en realitat els seus autors"

ACN

Barcelona.-L'editor Jorge Herralde ha recollit aquest dimecres la Medalla d'Or al Mrit Cultural de Barcelona al Saló de Cent de l'Ajuntament en un acte presidit per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Després de rebre el guardó, Herralde ha fet una defensa dels escriptors que publiquen en les editorials: "Els premis als editors els guanyen en realitat els seus autors, els millors autors possibles que hagin pogut reunir al seu catleg, publicats de la millor manera possible i promocionats incansablement". Ha adms, acte seguit, que són unes activitats apassionants, tot i que "s'ha de pasturar els seus egos, cosa no tant apassionant", per aix "va incls en el lot".

El Plenari del Consell Municipal del 20 de desembre de 2018 va atorgar-li aquesta distinció en reconeixement al seu paper per situar Barcelona com una de les capitals editorials del món i per l'enriquiment intellectual que ha generat a la ciutat. Herralde, al capdavant de l'editorial Anagrama durant gairebé cinquanta anys, ha estat llargament reconegut pel sector del llibre catal i hispano-americ. Anagrama va comenar a publicar el 1969 i des de llavors ha posat en circulació més de 4.000 títols.Després de recollir la Medalla, Herralde ha recordat principalment els inicis d'Anagrama l'any 1969. "No va ser fcil, per sí molt excitant", ha dit l'editor qui ha remarcat les dificultats dels anys del franquisme i la censura. Ha reconegut que va pensar fins i tot que l'edició s'havia "inventat per a ell", a la seva mesura: "Em sento molt afortunat per haver gaudit tants anys d'aquest ofici". Dels anys 60, ha recordat "els molts estímuls polítics i culturals" amb la revolució cubana, la revolució Xina, la guerra de Vietnam, entre d'altres. L'editor ha reconegut que la primera poca d'Anagrama va ser "la més agitada, la més estimulant i difícil, una collecció de muntanyes russes". En 10 anys, ha especificat, van publicar 400 títols repartits en 16 colleccions amb "un equip mínim". "En aquella poca l'editorial va ser "una caixa de ressonncia de totes les radicalitats i heterodxies polítiques", i va ser "penalitzada per la censura amb prohibicions, processos i segrests".Sobre poques ja més actuals, Herralde ha dit que van superar la crisi econmica del 2008 "en part grcies a un catleg molt viu i fiable, amb incomptables reedicions i sempre present a les llibreries per l'anomenada política d'autor". Ada Colau Per la seva part, Colau ha agrat a Herralde tot el que ha donat a la societat. "Grcies per fer de la cultura i el pensament un antídot contra la intolerncia i indiferncia en uns moments en els quals creixen els populismes i un cop més l'extrema dreta a nivell global, on la velocitat s'utilitza per justificar i normalitzar les pitjors trampes discursives i la mediocritat". També li ha agrat per posar el seu talent i l'esfor i la seva estima pels llibres a Barcelona. "En aquests temps de crueltats i banalitats, grcies Jorge perqu amb la teva feina enorme ens has donat 50 anys de biblioteca a la que tornar, refugiar-nos i retrobar-nos", ha afegit l'alcaldessa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés