Publicado 11/11/2019 14:36

AMPLIACIÓ:Jordi Oriol reflexiona sobre la lluita de classes i el poder a l'espectacle multidisciplinari 'Europa Bull'

El Temporada Alta i el TNC estrenen a Catalunya el muntatge que proposa una mirada crítica del mite d'Europa

ACN

Barcelona.-El Temporada Alta i el TNC estrenen a Catalunya 'Europa Bull' de Jordi Oriol, un muntatge que va sorgir amb la complicitat de diversos teatres europeus i que proposa una mirada crítica del mite d'Europa. Oriol reflexiona sobre la lluita de classes i el poder a l'espectacle 'Europa Bull' amb uns personatges que intenten solucionar els problemes, per no saben com fer-ho: L'obra, que mescla teatre, música i moviment, es podr veure el 15 de novembre a El Canal (Salt) en el marc del Temporada Altra i del 28 de novembre al 15 de desembre a la Sala Petita del TNC.

La Schauspiel Stuttgart va convidar el TNC a participar en el festival The Future of Europe la temporada 2017-2018. 'Europa Bull', de Jordi Oriol, va ser creada expressament per a l'ocasió i va formar part duna creació collectiva amb altres teatres titulada 'A trip through Europe'. 'Europa Bull' també va participar en la XII edició del Premi Quim Masó 2018 i en va ser l'obra guanyadora. L'estrena actual és levolució de la pea que es va estrenar a Stuttgart originalment amb el títol 'EUpheMyth', la qual proposa una mirada crítica i plena dhumor sobre del mite dEuropa. Es tracta d'una producció dIndi Gest, del Premi Quim Masó 2018. Oriol ha explicat que aquesta és una obra que tracta sobre Europa, per, ha apuntat, a Europa "hi passen tantes coses" que quan estava en el procés d'escriptura se'n va adonar que si es quedava en les coses petites, el text es tornaria "banal", sobre tot si li volia donar "veu a tot els bullicis" que hi ha al continent. En aquest sentit, ha ressaltat que quan "defugia de la concreció per anar a una idea més genrica" se n'adonava que el joc "era més visual, esttic i potic". El dramaturg situa l'espectacle en un departament de la Comissió Europea on es reuneixen uns funcionaris representants de diversos pasos. "L'espai dona la imatge d'on és el poder", ha manifestat. De fet, una de les preguntes que s'ha fet Oriol a l'escriure al text és saber qui mana aquí i a qui se li han de fer les reclamacions, a qui s'ha de criticar? Els personatges, ha dit, parlen de la lluita constant de classes "des de l'intentar solucionar les coses i no saber com fer-ho". I, com ha explicat Oriol, des dels que "estan a dalt" i intenten resoldre les coses i "els que estan a baix i intenten sobreviure i tombar els de dalt". Oriol ha apuntat que també fan referncia al mite d'Europa en el qual, com ha detallat, una princesa fenícia recull flors en una platja a prop del mar Mediterrani i Zeus la veu i s'enamora d'ella. Zeus, ha seguit Oriol, s'hi apropa i per seduir-la es transforma en un toro blanc i la sedueix. El toro la raptar i se l'endú mar endins i la viola, ha explicat. "Aquell mite és un dels símbols de la UE i és estrany que un mite tan macabra simbolitzi la UE que es diu que representa aquelles ideologies de la revolució francesa". Espectacle és multidisciplinariPer altra banda, ha explicat que l'espectacle és multidisciplinari. Oriol ha indicat que al muntatge hi ha paraula, per també hi ha moviment i música. "Hem treballat amb tots els intrprets en diferents disciplines i és molt ric", ha declarat, al temps que ha manifestat que tots fan de tot. L'obra té com a intrprets Sasha Agranov, Joan Carreras, Anna Hierro, Olga Onrubia, Carles Pedragosa i Karl Stets.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés