Publicado 07/03/2019 18:45CET

AMPLIACIÓ:Joan Roca homenatja la cuina tradicional catalana en un llibre que inclou més de 80 receptes senzilles

L'objectiu de 'Cuina mare' és animar a la gent a preparar-se el menjar a casa

ACN

Barcelona.-El xef del Celler de Can Roca, Joan Roca, homenatja la cuina tradicional catalana al llibre 'Cuina mare' (Columna) que inclou més de 80 receptes senzilles i que ha comptat amb la collaboració de Salvador Brugués, professor de prctiques de cuina. Roca ha apuntat que 'Cuina mare' serveix per fer "un homenatge íntim" a la seva mare i la de Brugués i té com a objectiu que la gent cuini a casa. "Els llibres anteriors que vam fer intentvem alleugerir-los i fer-los senzills, per tenien complexitat, per en aquest hem cercat sobretot senzillesa i que les mateixes imatges mostressin aquesta suculncia i simplicitat perqu la gent tingui ganes de fer la recepta que es veu a la imatge". El llibre també es publica en castell a través de Planeta Gastro.

Alguns dels plats que apareixen al llibre 'Cuina mare' són carpaccio de peus de porc amb tomquets rostits i oli de picada; receptes de bolets amb vinagreta; amanida d'herbes de muntanya; sopa freda de cireres; escudella i carn d'olla; raviolis de patata i carn de perol; canelons de festa major; arrs a la cassola; remenat de moixernons; així com cargols amb cabra de mar. Roca explica al llibre d'on sorgeix cada plat o en fa alguna reflexió com quan al presentar el bacall amb panses i ou dur s'indica que és un plat típic de Quaresma, "quan el costum religiós no permetia menjar carn, i el peix més fcil d'aconseguir, sobretot als pobles de muntanya, era el bacall (...)" Pel que fa la tria de les receptes, Roca ha explicat que partien d'un recull que van publicar fa uns 15 anys i han buscat en aquest cas que hi hagi "diversitat" i on s'hi trobi una distribució de plats que sigui "equitatiu" en cadascun dels seus apartats com sopes, arrossos, peixos, carns o postres, entre d'altres. Roca ha dit que la cuina representada al llibre est molt vinculada amb els productes de l'entorn i del territori. És una "cuina que es pot fer perfectament a molts llocs, els productes que tenim aquí es troben a tota l'rea mediterrnia i es podria replicar en tota aquesta rea".Han fet alguns retocs subtils a les receptes que tenen a veure amb les proporcions i han rebaixat greixos o temps de cocció. Tot i aix, el xef d'El Celler de Can Roca ha assegurat que els sabors són els mateixos. Hi han afegit, per exemple, sopes fredes i com ha explicat Roca no era una cosa que fessin les seves mares. "Molts plats són una actualització", ha afegit Brugués.Roca ha explicat que en el procés de fer les receptes durant l'estiu hi va participar el seu fill que, com ha indicat, també es vol dedicar a la cuina. "Ha estat un exercici fantstic de fer un entrenament i un aprenentatge de la cuina tradicional catalana". Ha apuntat que llibre té una histria parallela que té a veure "amb l'amistat, la relació i la família". El xef del Celler de Can Roca ha considerat que és el moment de la histria en el qual més llibres de cuina es publiquen, més documentals de cuiners i cuineres es fan i més concursos es veuen i, en canvi, "es cuina poc a les cases. Tan de bo el llibre serveixi per trencar aquesta dinmica i la gent s'animi a cuinar".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés