Publicado 1/4/2019 14:43:07 +02:00CET

AMPLIACIÓ:Investiguen l'enderroc de l'Arc d'Ad de Llardecans i tot apunta que un vehicle l'hauria envestit

L'alcaldessa del municipi diu que els vens de la zona estan "impactats" i "preocupats" i espera que es pugui restaurar "aviat"

ACN

Llardecans.-Agents de la policia científica dels Mossos d'Esquadra i tcnics de Cultura i Patrimoni del departament a Lleida investiguen aquest dilluns la caiguda de l'Arc d'Ad de Llardecans (Segri), que un tinent d'alcalde de l'Ajuntament va trobar enderrocat ahir diumenge, quan passejava amb la seva família. Les primeres investigacions apunten que un vehicle hauria impactat fortament amb l'element arquitectnic, datat del segle XII, ja que al lloc s'han trobat restes de vidres i de pintura vermella i blava. L'alcaldessa de Llardecans, Carme Pinyol, ha explicat que els vens de la zona estan "impactats" i "preocupats" perqu el conjunt format per l'ermita i l'Arc d'Ad és un lloc molt significatiu pel Segri Sud i espera que es pugui restaurar "aviat".

L'alcaldessa de Llardecans, Carme Pinyol, ha explicat que el tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Llardecans va comprovar diumenge des del camí que l'arc no es veia i en pujar se'l van trobar a terra amb les pedres escampades. Assegura que des que es va donar la veu d'alarma, fins al lloc es van acostar vens del poble i dels municipis del costat que es van mostrar "impactats pel desastre".Pinyol ha explicat que tot apunta que un vehicle ha impactat fortament amb l'arc ja que sembla que hi hauries restes d'un retrovisor destrossat. Ha afegit que és habitual que la gent pugi amb el cotxe i també caminant i en bicicleta per que fins ara no s'havia registrat cap incident.Juanjo Pérez, agent de desenvolupament local i ocupació de la comunitat de municipis del Segri Sec, ha dit que l'Arc és un lloc "molt significatiu" per tots els vens del Segri Sud. Ha explicat que es tracta d'un conjunt de 80 metres de llarg format per un arc i una ermita. "Es creu que l'arc té origen al segle XII, a l'edat mitjana, tot i que hi ha estudis que apunten que el seu origen seria anterior", ha puntualitzat.Restauració de l'Arc d'AdDes de l'Ajuntament han explicat que han rebut moltes mostres de suport i que la Diputació de Lleida, a través de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) s'ha ofert a ajudar en la recuperació de l'arc.Juanjo Pérez ha explicat que la restauració material de l'arc es pot fer en uns set o deu dies per que la feina prvia és més complicada. "Cal una preparació anterior ja que són peces de pedra seca, que no porten cap argamassa i cal netejar-les i treballar-les bé perqu encaixin".Un cop l'arc estigui recuperat, Pérez demana que es protegeixi perqu aquests fets no tornin a passar. "És un element únic i un lloc de pelegrinatge per tothom", assegura Pérez. Afegeix que l'escola del poble i el club de futbol sala duu el seu nom, Arc d'Ad, i que els nens de l'escola hi pugen una vegada l'any d'excursió. "El cop a nivell moral és important", assegura, i afegeix que s'han quedat "molt impressionats".