Publicado 29/04/2019 19:00CET

AMPLIACIÓ:Impulsen un projecte a lAnoia que vol optimitzar i reduir els recursos industrials

La Taula dEconomia Circular ha congregat empresaris, experts en medi ambient, gestors ambientals i la universitat

ACN

Igualada.-Anoia Circular és un projecte que impulsa la Unió Empresarial de lAnoia (UEA) i que busca leficincia, la sostenibilitat, reduir al mxim els impactes de lactivitat econmica sobre lentorn i, sobretot, optimitzar els recursos industrials. La gerent de la UEA, Paula Arias, ha explicat que el projecte es va iniciar fa dos anys perqu creien que calia apostar per un model econmic de producció i consum sostenible i conscienciar-nos que vivim en un planeta amb recursos finits. Arias també ha destacat que el treball sha fet des de la Taula dEconomia Circular, un grup de treball format per empresaris, empreses de diversos sectors, experts en medi ambient, gestors ambientals i també la universitat. De moment hi ha una vuitantena dempreses implicades i Arias espera que es pugui estendre el projecte i acabar amb el desconeixement al voltant de leconomia circular.

Una empresa elabora paper i genera una pasta com a residu de la qual se nha de desfer. Una altra empresa del mateix sector, pot aprofitar la pasta per a elaborar un paper tissú, un tipus de paper que no requereix de materials de tanta qualitat. Una altra empresa, en canvi, utilitza aquesta pasta per a crear plaques dallament trmic. La gerent de la Unió Empresarial de lAnoia, Paula Arias, ha explicat que aquests són alguns del exemples dxit que proposa el projecte. En total, en tenen detectats una quinzena. El projecte Anoia Circular sha desenvolupat en dues fases. En la primera, es va considerar bsic fer un estudi general destratgia circular per conixer els principals residus que generen les empreses de lAnoia, les necessitats de recursos, lestat actual de les empreses, la seva conscincia i les mesures que ja porten a terme, com els seus dubtes o les seves necessitats.Linforme Circularitat a lAnoia sha realitzat al llarg del 2018 visitant mes de 50 empreses de diferents sectors, celebrant reunions amb experts, trobades amb empresaris o jornades de treball. Lelaboració de lestudi ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal de lAnoia. Dentre les conclusions, es destaca la manca de coneixement sobre leconomia circular i els seus avantatges, les traves administratives, la motivació dels empresaris per cooperar en aquest sentit, i la manca de sensibilització no només de les empreses, sinó de la població en general. La segona fase del projecte Anoia Circular est en procés dexecució i lobjectiu és assessorar, formar les empreses i acompanyar-les en lanlisi de les possibilitats i opcions per a desenvolupar idees en lmbit de leconomia circular. Grcies al suport econmic de lAgncia Catalana de Residus es dona una oportunitat a les empreses que vulguin desenvolupar una primera fase dun projecte de simbiosi industrial i determinar si generen residus que altres empreses podrien necessitar o podrien adquirir productes daltres companyies que ja no necessiten. De tots els projectes que es presentin se nescolliran dos. Aquells que no es trin es podran presentar directament a una futura convocatria de lARC o bé a lAgncia ACCIÓ i comptaran amb el suport de lUEA. Tots els projectes comptaran amb lacompanyament de la Unió Empresarial de lAnoia així com del suport del grup tcnic dexperts en economia circular i medi ambient de lentitat. El projecte compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal de lAnoia i lAgncia Catalana de Residus.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés