Publicat 14/10/2020 18:49

AMPLIACIÓ:Hostaleria i comer de Girona preveuen "un cop fort" per les restriccions i asseguren que els abocaran a nous ERTO

Els empresaris i botigues entenen que són mesures "necessries" per clamen ajudes per garantir la supervivncia

ACN

Girona.-L'hostaleria i el comer de Girona ciutat preveuen que les noves restriccions sanitries suposaran "un cop fort" per als negocis. A més, els hotelers i restauradors preveuen haver d'aplicar nous ERTO a les plantilles a causa del tancament durant, com a mínim, quinze dies. El portaveu de l'Associació d'Hostaleria i director de l'hotel Carlemany, Jordi Mias, recorda que tot just ara estaven recuperant els treballadors dels expedients, per ara hauran de "tornar incorporar-los". Tant comerciants com hostalers entenen que les mesures són "necessries" per contenir el virus. Tot i així, clamen a les administracions que aprovin ajudes que garanteixin la supervivncia dels establiments. Les botigues confien poder salvar la campanya de Nadal.

Les noves restriccions sanitries anunciades aquest dimecres han suposat un daltabaix a l'empresariat dels sectors de l'hostaleria i del comer. Per una banda, els hotelers i restauradors gironins estan estudiant tornar a implementar els ERTO a la seva plantilla a partir de la setmana vinent després de l'anunci de les noves restriccions sanitries que comportaran el tancament de bars i restaurants durant, com a mínim, dues setmanes.El director de l'Hotel Carlemany de Girona, Jordi Mias, ha assegurat que les mesures arriben en un moment en qu la majoria d'empreses havien "comenat a sortir dels ERTO" i recuperaven els seus treballadors per ara es veuran abocats a "tornar incorporar-los" als expedients temporals.De moment ja han notat com aquest dimecres han rebut les primeres cancellacions de reserves de cara a les properes dues setmanes. Precisament d'aquí a dues setmanes coincideix amb les Fires de Sant Narcís de la capital gironina. Es tracta d'uns mesos en qu habitualment els hotels de la ciutat "estaven plens", mentre que ara la previsió és que les ocupacions siguin inferiors al 20%.De fet, ja preveien unes "fires descafenades" per les restriccions que tenia Girona i Salt (Girons), per amb les noves restriccions aquesta situació empitjorar. Segons Jordi Mias, les noves mesures obligaran als empresaris a "fer dos o tres passos enrere" i aix implicar recuperar els ERTO per a la plantilla per tal de reduir les despeses.Les restriccions, per, també implicaran que alguns dels hotels que encara no havien obert no ho facin. Jordi Mias també ha augurat que aquestes mesures suposaran "una estocada final" per a petites empreses del sector de l'hostaleria que els estiri al tancament dels negocis."És una notícia molt negativa pel sector" Les noves restriccions han agafat mig per sorpresa a alguns establiments, que valoren molt negativament la notícia. És el cas del bar restaurant La Manon de Girona. Una de les seves empleades Roser Juanola afirma que no s'ho esperaven i que arriba en un moment "realment complicat pe sector". "A un local com el nostre li costar molt perqu no podem assumir fer només per emportar", assegura. A més, creu que la mesura s'allargar més enll de 15 dies i afirma que el sector ja est molt tocat per les restriccions que encara són vigents a Girona i Salt. "Hem pogut ampliar la terrassa per hi ha hagut una davallada", afegeix. El gerent de la granja Bescuit Toni Lara també valora molt negativament la decisió. "Ja venim del tancament i aquest mesos no hem superat el 50%, en alguns casos el 30% perqu entre la gent hi ha desconfiana", diu. "Ara si ens fan tancar dues setmanes mínim, la cosa ser molt complicada", afegeix. En aquest sentit, critica que el sector encara no spiga quines opcions tindr en relació al menjar per emportar i tampoc si es podran acollir als ERTO al 100%. "Els nostres empleats estan tots al 50%. Espero que no hagi de tancar molta gent i que nosaltres no siguem un d'ells", afirma. Preservar la campanya de NadalEls comerciants del centre de Girona admeten que les noves restriccions suposaran una "patacada forta" per a uns negocis ja "molt tocats" pel confinament total durant la primera onada de la pandmia. La vicepresidenta de Girona Centre Eix Comercial, Merc Ramírez de Cartagena, afirma que entenen que són unes mesures "necessries" per frenar els contagis de covid-19 per espera que arribin a temps i que permetin "salvar" les vendes de la campanya de Nadal.Segons les noves restriccions, els comeros han de limitar l'aforament al 30%. Segons Ramírez de Cartagena, al centre de Girona no suposa una dificultat perqu la majoria són petits comeros que poden garantir les mesures sanitries. Tot i aix, assenyala que el tancament de bars i restaurants i, sobretot, la petició de limitar al mxim la mobilitat de la ciutadania a desplaaments estrictament necessaris els passar factura: "Al final, anar a comprar és una experincia, i si no pot ser així, segur que notarem una davallada de clients".Ramírez de Cartagena assegura que els comeros gironins compleixen i compliran amb les recomanacions sanitries i demana a la ciutadania que facin cas de les restriccions per aconseguir doblegar la corba de contagis per poder recuperar l'activitat. "I quan aix passi, que se'n recordi que som aquí", ha dit.Girona Centre Eix Comercial també demana a les administracions ajudes "clares i rpides" per garantir la supervivncia dels negocis. Sobretot, diu, perqu per a molts ser complicat mantenir l'activitat si les restriccions s'allarguen més enll de quinze dies o afecten la campanya de Nadal. "Les fires de Girona ja fa dies que les donem per perdudes, ara volem ser una mica optimistes i esperar que es puguin fer les vendes de Nadal", ha concls.