AMPLIACIÓ:Exteriors avisa a mitjans de més de 30 països que la sentència és un "precedent" per "criminalitzar la dissidència"

Publicado 14/10/2019 21:24:53CET

L'ACN té accés al dossier que la conselleria de Bosch ha enviat a la premsa internacional

ACN

Barcelona.-Exteriors ha avisat als mitjans de comunicació de més de 30 països d'arreu del món que la sentència del Suprem suposa un "precedent" que pot acabar "criminalitzant la dissidència i emmordassant la societat espanyola". El dossier de premsa elaborat per la conselleria que dirigeix Alfred Bosch, al qual ha tingut accés l'ACN, assegura que la decisió del TS és un "error històric" i "demostra que els acusats en aquest judici polític han estat jutjats per les seves idees democràtiques". El document afirma que el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, "no només és incapaç de resoldre la situació, sinó que no en té cap voluntat".

El dossier de premsa d'Exteriors, de 16 pàgines, repassa el judici de l'1-O, els càrrecs dels que s'acusa als condemnats, i analitza la sentència.En el document, Exteriors afirma que la sentència es basa en uns càrrecs "inacceptables" que buscaven "criminalitzar una acció que està descriminalitzada", com fer un referèndum. En aquest sentit, recorda que des del 2015 fer una consulta no és delicte a Espanya. El text també afirma que el judici ha estat "irregular", perquè es van "ignorar" els procediments per protegir drets fonamentals i es va fer una investigació "preventiva" des del 2015 que, segons International Trial Watch, suggereix una "causa general" contra l'independentisme. En aquest sentit, es recorda que nou dels condemnats han passat tot el judici en presó preventiva i que el grup de detencions arbitràries de l'ONU en va reclamar l'alliberament immediat. El dossier de premsa també denuncia la "manca d'independència de la justícia espanyola", afirmant que, d'acord amb l'índex de percepció de la Comissió Europa, l'Espanya és el sisè estat de la UE on els ciutadans tenen una pitjor opinió dels tribunals. A més, inclou les valoracions d'organitzacions internacionals sobre el procés independentista i les crides la diàleg i a la negociació que han fet, per exemple, el comissionat de drets humans de l'ONU, el grup de Detencions Arbitràries de l'ONU, el 'rapporteur' sobre llibertat d'expressió i opinió de les Nacions Unides, la Comissió Internacional de Juristes o l'Organització Internacional contra la Tortura. L'informe també recorda els manifestos de 41 senadors francesos, 52 membres de l'Assemblea Nacional francesa, 700 acadèmics italians, 60 polítics portuguesos o 69 diputats del Bundestag a favor del respecte pels drets fonamentals i cridant a la negociació entre Catalunya i Espanya, entre d'altres. També es menciona el suport del president de la Cambra dels Comuns, Joe Bercow, per Carme Forcadell, o una moció a Islàndia condemnant la resposta de l'Estat al procés independentista.