Publicado 11/10/2019 14:11

AMPLIACIÓ:Experts reclamen la transformació integral del sistema alimentari: "No podem portar més menjar de l'altra punta del món"

Ponents de les jornades internacionals 'Mengem Futur' aposten per reduir el consum de carn i escurar la cadena alimentaria

ACN

Barcelona.-Experts internacionals han apostat per una transformació integral del sistema alimentari en les jornades internacionals 'Mengem Futur', organitzades pel Diplocat i el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) al Recinte Modernista de Sant Pau. Les conferncies s'han centrat en la transició cap a un sistema alimentari sostenible i han comptat amb ponents amb Peter Schmidt, president de l'Observatori del Desenvolupament Sostenible del Comit Social i Econmic Europeu. Schmidt ha assegurat que s'ha de replantejar la producció i el consum de carn d'animal i fer més curta la cadena alimentria. "No podem acceptar més anar a buscar menjar a l'altra punta del món", ha explicat fent referncia al consum de soja pels ramats europeus i a l'ús d'oli de palma en molts dels productes del continent.

En aquest sentit, Schmidt ha assegurat que és necessari implementar una política alimentria integral que s'articuli a través de consells d'alimentació públics en l'mbit europeu, estatal i local i que promoguin dietes saludables i sostenibles, i que aposti per fer més curtes les cadenes alimentries i reduir les desigualtats entre els diferents elements que la configuren, donant suport als agricultors i ramaders per a adaptar-se les noves maneres de fer. "No tothom ha de produir orgnic per sí sostenible", ha dit.La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jord, ha reivindicat l'existncia a Catalunya d'un d'aquests cossos administratius: el Consell Catal de l'Alimentació. L'ens es va reactivar el 3 d'octubre i treballar per a farcir de propostes el Pacte Nacional per a la Política Alimentaria, que el Govern preveu tenir enllestit d'aquí a un any, segons ha assegurat la consellera, que ha inaugurat la jornada acompanyada del conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparncia, Alfred Bosch i de la secretaria general del Diplocat, Laura Foraster.A banda d'apellar a la recuperació dels aliments de temporada i de reivindicar la feina dels agricultors i ramaders, la titular d'Agricultura ha assegurat que s'ha de fer pedagogia a tots els nivells per a facilitar la transformació del sector, també dins del mateix Govern i ha lamentat que el Departament que lidera només rebi un 1% del pressupost: "Aix canviar, us ho asseguro", ha dit.Jord ha inaugurat la jornada acompanyada del conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparncia, Alfred Bosch i de la secretaria general del Diplocat, Laura Foraster. En el seu discurs, el republic ha assegurat que Catalunya ha de contribuir a complir els objectius mundials marcats per Nacions Unides i ha recordat que el Govern ha aprovat més de 900 compromisos per a aplicar l'Agenda 2030, que es planeja acabar amb la fam al món d'aquí a 10 anys.El camí cap a la sostenibilitat alimentriaEls experts han radiografiat el sistema alimentari global, des de l'impacte que té per al planeta fins a la seguretat alimentria i nutricional dels europeus. Marta G. Rivera-Ferré, del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climtic (IPCC), ha considerat que "el sistema alimentari est trencat" i no compleix amb la funció d'alimentar de forma sana un planeta amb un 50% de persones sense seguretat alimentria i més de 2.300 millons d'adults amb sobreps.La també directora de la ctedra en agroecologia i sistemes alimentaris de la Universitat de Vic ha aportat xifres sobre l'impacte de la producció d'aliments en el canvi climtic. En general, el sistema alimentari produeix entre un 25 i un 30% dels gasos d'efecte hivernacle. Segons Rivera-Ferré, una reducció del consum de carn provocaria una disminució del 30% de les emissions contaminants que el sector envia a l'atmosfera. Rivera també ha fet referncia a la producció massiva i transport d'oli de palma i la soja, dos productes que són responsables del 3,8% de les emissions mundials de gasos contaminants. Alhora, la investigadora ha assegurat que, segons estudis de l'IPCC, la dieta "més sostenible" és la flexitariana, un rgim alimentari bsicament vegetari que inclou el consum espordic de carn i peix, i no pas la vegetariana o la vegana. A més, ha demanat "no posar en el mateix calaix" tota la ramaderia tot argumentant que la que és extensiva pot fer un bon ús del sl que pot ajudar a reduir la quanitat de carboni que s'emet a l'atmosfera. Altres ponents de la jornada han sigut el president del grup d'experts independents de la Comissió Europea Food 2030, Krijn Poppe; la directora del centre de polítiques ambientals de l'institut finlands de medi ambient, Eeva Furman, i el catedrtic d'Economia i Política Agrria de la Universitat Politcnica de Madrid, Alberto Garrido.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés