Publicado 08/11/2019 13:44CET

AMPLIACIÓ:Entra en funcionament la primera consulta per a persones trans a Lleida

Des del setembre ha ats 17 persones i Salut fa extensible el servei al conjunt de la regió sanitria

ACN

Lleida.-La primera consulta de servei Trnsit de Lleida va entrar en funcionament el 19 de setembre passat al CAP de Rambla Ferran de la capital del Segri. El Departament de Salut fa extensible la prestació d'aquest servei al conjunt de la regió sanitria de Ponent i l'Alt Pirineu i Aran i de moment ja s'han ats 17 persones i hi ha llista d'espera. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha destacat la importncia que la consulta se situ dins de l'atenció primria amb una visió "no patologitzadora del fet trans". En aquest sentit, des de la consulta també s'ofereixen serveis d'hormonació i d'entrada al circut de tractament quirúrgic si a la persona que vol fer el trnsit li interessa.

La consulta est ubicada al CAP Rambla Ferran, on el servei Trnsit dona una atenció a la població trans des d'una posició despatologitzadora, respectuosa amb el recorregut i procés vital de cada persona. Només en cas que convingui i es solliciti, inclou el suport d'altres especialitzacions hospitalries com l'atenció mdica, endocrina, quirúrgica, psicolgica i social específiques.En el moment que necessiten tractament quirúrgic, se'ls deriva al Servei Trnsit de l'ASSIR Barcelona, ubicat al CAP Numncia de la capital catalana, donat que és el servei de referncia que fa la interconsulta als diferents hospitals que fan les intervencions de reassignació.En el cas de menors, s'assessora l'infant i la seva família respecte dels bloquejadors hormonals del desenvolupament de carcters sexuals, si ho demanen, fent mfasi sempre en la importncia d'autoacceptar al mxim el seu propi cos i es fa el seguiment, coordinats amb els seus respectius pediatres.Una altra de les funcions de la consulta Trnsit de Lleida és l'elaboració d'informes mdics i psicolgics, establerts com a necessaris per la Llei, per aconseguir el canvi de nom i sexe sentit en el DNI, en tots els documents identificatius i tota mena d'informes que puguin facilitar la socialització de la persona en el gnere sentit.Altres accions que es duran a terme són la sensibilització dels professionals de la salut a Lleida, amb sessions clíniques als equips d'atenció primria, a les ASSIR, al Collegi Oficial de Psicologia o als centres d'estudis de salut; i intervencions als consells escolars i les AMPA a petició de les persones trans o de mares i pares, entre d'altres.Aquestes accions es faran sempre en coordinació amb el servei de referncia de Trnsit Barcelona, amb els equips d'atenció primria i d'atenció especialitzada, serveis hospitalaris, centres de salut mental i la xarxa de recursos per a persones trans o entitats LGTBI de Lleida com l'associació Colors de Ponent.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés