Publicado 20/9/2019 14:30:43 +02:00CET

AMPLIACIÓ:Entitats ecologistes de Girona reclamen a l'Ajuntament que declari l'emergència climàtica i faci polítiques mediambientals

També han anunciat diverses accions a favor de la mobilitat sostenible abans de la vaga del dia 27

ACN

Girona.-Una quinzena d'entitats ecologistes de Girona han reclamat a l'ajuntament de la ciutat que declari l'emergència climàtica. Per això, entraran una instància al consistori aquest divendres a la tarda per tal que el ple l'aprovi i d'aquesta manera esperen que es comencin a fer "polítiques mediambientals reals" a la ciutat. El portaveu de Rebel·lió o extinció, Jordi Mateu, explica que no és la societat civil l'encarregada de dir quines mesures han de tirar endavant, però ha deixat clar que "pressionaran" el govern municipal perquè comenci a aprovar-ne. Mateu assenyala que l'àmbit de la mobilitat sostenible i la "pacificació d'espais" són dos punts importants sobre els quals s'hauria d'actuar. De fet, durant tota la setmana que ve es faran actes en favor d'aquestes mesures a la ciutat, abans de la manifestació mundial prevista per al 27 de setembre.

Aquest divendres a la tarda l'Ajuntament de Girona registrarà l'entrada d'una petició perquè la ciutat es declari en emergència climàtica. D'aquesta manera, una quinzena d'entitats ecologistes gironines pretenen aconseguir un posicionament "clar i nítid" del consistori en relació a la importància d'aplicar polítiques mediambientals de manera "urgent". Tot plegat, abans de la vaga mundial prevista per d'aquí una setmana i que comptarà amb una mobilització també a la ciutat de Girona.Fins el dia 27, però, les diverses associacions que han signat un manifest en suport a la vaga faran diverses accions per tal de sensibilitzar la societat, i obligar els polítics a "no quedar-se de braços creuats". Entre aquestes iniciatives hi ha una marxa de l'anomenada "massa crítica" que de manera espontània passegen pels diferents carrers de la ciutat per tal de reclamar més espai per a les bicicletes.De fet, un dels objectius dels convocants és que la declaració d'emergència climàtica comporti una sèrie de decisions com l'impuls de la mobilitat sostenible, o el que és el mateix, reduir el nombre de cotxes que funcionen amb benzina en favor del vehicle elèctric, les bicicletes o el transport públic.Malgrat que no han volgut especificar quines accions es duran a terme, ni en quins espais de la ciutat, les entitats s'han queixat que l'Ajuntament de Girona "no ha fet res" en zones que "fa temps que "cal pacificar" des d'un punt de vista mediambiental.Per això, han reclamat "mesures concretes i plans ambiciosos" per tal de fer de Girona una ciutat en la que es mostri la "preocupació" pels efectes que està deixant el canvi climàtic. "Cal començar a actuar i per això els governs han de posar-se les piles i fer coses efectives cadascun al seu nivell", ha assenyalat la portaveu de Fridays for Future a Girona, Àfrica Coto.Problema amb l'aiguaUna de les entitats signants del manifest és Aigua és Vida, que fa anys que reclama que s'incrementi el cabal del riu Ter al seu pas per Girona ja que és "molt baix" i incompleix la normativa vigent. "Continua passant molt poca aigua i som escèptics sobre el que ens diuen que el 2028 s'haurà solucionat", ha assenyalat el seu portaveu, Pau Masramon.Des d'aquesta entitat també han reclamat que es comenci a fer una gestió pública de l'aigua a la ciutat. En aquest sentit, ha recordat que mentre que l'assumpte continua als jutjats i encara no hi ha la gestió directa de l'ajuntament.Mala participacióMasramon també ha criticat les fórmules de participació de l'ajuntament que considera "patètiques" i ha demanat que es pugui facilitar l'acció dels ciutadans. "Sabem que aquestes mocions o instàncies acaben plenes de pols en un calaix. Calen canals de participació més directes i potents", ha concretat.