Publicado 30/01/2019 17:15

AMPLIACIÓ:Entitats barcelonines volen estendre arreu de Catalunya la reserva d'un 30% d'obra nova a protecció oficial

El manual 'kit del 30%' pretén facilitar la feina dels collectius socials d'altres municipis catalans

ACN

Barcelona.-El grup promotor de la moció municipal per aconseguir l'ampliació de l'habitatge assequible a Barcelona presenta 'el kit del 30%', un manual dirigit a la ciutadania i entitats socials d'arreu de Catalunya perqu puguin implementar aquesta mesura als seus municipis. La norma, que va entrar en vigor a Barcelona el passat mes de desembre, obliga que el 30% de tota l'obra nova o gran rehabilitació vagi destinada a l'habitatge protegit i "suposa un pas de gegant en la creació d'habitatge assequible a la ciutat", ha explicat el representant de l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS), Daniel Pardo. L'objectiu del 'kit' és facilitar la feina als collectius socials d'altres municipis del territori catal, aportant des de coneixements jurídics, tcnics i urbanístics, fins a estratgies de negociació amb els grups municipals.

"Hem posat tots els ingredients de la recepta que a Barcelona ens ha donat molt bons resultats", ha dit Pardo. Per complementar el manual d'instruccions, les entitats impulsores barcelonines també han plantejat un taller prctic adreat a entitats socials de tot Catalunya. "La part positiva del 'kit' és que aporta la part més burocrtica i administrativa perqu aquesta declaració política passi a ser realitat en les normatives municipals de cada municipi", ha opinat el representant del Sindicat de Llogaters i Llogateres de Rubí, Carlos Águila.La representant de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Barcelona, Lucía Delgado, ha remarcat la necessitat que el sector privat de l'habitatge es corresponsabilitzi, "no només a Barcelona, sinó a tota Catalunya", ja que "l'habitatge és un dret i no un bé per especular". "Amb aquest 'kit' volem demostrar que aquesta mesura ha vingut per quedar-se i que els especuladors no podran seguir colonitzant les nostres ciutats", ha dit Delgado."L'emergncia habitacional", arreu de Catalunya"L'emergncia habitacional no es viu només a Barcelona", ha subratllat Delgado, que ha posat com a exemple que a Catalunya hi ha "60 desnonaments diaris". Segons la representant de la PAH de Barcelona, l'habitatge públic del país només representa un 1,5% del total, mentre que les xifres a altres pasos europeus són molt diferents: Holanda té un 30% d'habitatge protegit, ustria un 24% i Dinamarca un 20%. La llista d'espera per un habitatge protegit a Catalunya suma més de 115.000 demandants i hi ha més de 2.500 persones a la llista d'espera de les meses d'emergncia, ha explicat Delgado.La llei del dret a l'habitatge aprovada el 2007 pel Parlament fixa que el 30% dels nous habitatges han de ser protegits, norma que de moment només s'aplica des de desembre de l'any passat a Barcelona. A més, la llei també obliga a tenir un 15% d'habitatge social el 2030. Per assolir aquesta xifra falten 235.000 habitatges socials a tot Catalunya.La PAH de Barcelona, l'Observatori DESC, la Federació d'Associacions de Vens i Venes de Barcelona (FAVB), l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS) i el Sindicat de Llogaters i Llogateres són les entitats que han treballat conjuntament durant un any per aconseguir tramitar la mesura a la capital catalana. "Des del comenament teníem molt clar que aix havia de servir d'exemple per a molts altres collectius d'habitatge d'arreu del territori que poguessin incorporar mesures similars als seus municipis", ha explicat Pardo.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés