Publicado 11/10/2019 13:41:10 +02:00CET

AMPLIACIÓ:En Comú Podem aposta per un "indult general" per "poder sortir del conflicte" tot i que no descarten una amnistia

La formació creu que és la solució "més ràpida i probable" i recorda que no és necessari que ho demanin els presos

ACN

Girona.-En Comú Podem (ECP) aposta per un "indult general" com a solució del conflicte. Per a la formació política és "imprescindible" que els presos independentistes surtin de la presó per poder encaminar un "diàleg molt necessari". La número dos per Barcelona d'ECP, Aina Vidal, no descarta una llei d'amnistia però aposta per l'indult ja que no requereix que els presos el demanin, sinó que ho poden fer altres institucions com la Fiscalia. "Creiem que l'amnistia és més neta, però sabem que seria complicat d'aconseguir una majoria al Congrés per aprovar la llei", ha reblat Vidal, que considera l'indult una via "més ràpida i probable". Tot plegat, en la presentació de llista que la formació ha fet a Girona, on esperen recuperar l'escó que van perdre el 28-A.

A pocs dies de fer-se pública la sentència del procés ECP aposta per recuperar el diàleg a través d'un "indult general" als presos. "Tenim molt clar que fins que no surtin de la presó no hi haurà cap resolució i nosaltres hi posarem tot de la nostra part", ha expressat la número dos per Barcelona, Aina Vidal. La formació considera que seria "molt més net" tirar endavant una llei d'amnistia per permetre la posada en llibertat dels presos – en cas de condemna -, però Vidal dona per fet que "no hi haurà una majoria suficient" per poder aprovar-ho al Congrés. "Hem de ser honestes, i l'indult és la solució més ràpida i probable".Amb tot, Vidal no vol "renunciar" a l'amnistia, tot i que el fet que no estigui regulada "ho fa més complicat". A més, recorda que els presos no han de demanar l'indult perquè se'ls hi pugui concedir. "Ho pot fer la Fiscalia o qualsevol altra institució", ha reblat la candidata.Vidal ha explicat que aquest és un dels tres eixos en què els Comuns centreran la seva campanya fins les eleccions del 10 de novembre. Els altres seran la necessitat de fer una política "verda" i la recessió econòmica que alguns estaments indiquen que s'acosta.En aquest sentit, ECP assenyala que demanaran "garanties i estabilitat" al govern que es creï després de les eleccions. "Hem vist que Pedro Sánchez és capaç de fer tots els papers de l'auca. Si va de la nostra mà pot incrementar el salari mínim i no retallarà drets", ha reblat Vidal.Pel que fa a les polítiques per lluitar contra el canvi climàtic, la dirigent dels Comuns ha destacat el paper que ha fet la seva formació des de fa anys en aquest aspecte, i ha demanat un compromís per crear un "govern ecologista, i que doni resposta a l'emergència climàtica que ja tenim a sobre". Recuperar l'escó de GironaVidal ha fet aquestes declaracions en la presentació de la que serà la candidata d'ECP a la demarcació de Girona, Laura López. La formació espera recuperar l'escó que van perdre en les passades eleccions del 28 d'abril, en aquella ocasió amb Joan Luengo de candidat.López ha explicat que està "molt il·lusionada" amb poder fer un bon resultat i portar problemes importants de la demarcació al Congrés, com el model turístic de la Costa Brava o les dificultats d'emancipació dels joves de les comarques de Girona per poder accedir a un habitatge.La candidata espera que la presència de la CUP per primera vegada no li resti votants, si bé s'ha mostrat satisfets que una altra proposta d'esquerres aparegui, ja que és una manera de representar més ciutadans progressistes.