Publicado 12/4/2019 19:58:13 +02:00CET

AMPLIACIÓ:Els sindicats de Nissan asseguren que van ajustar les seves reivindicacions al "mínim" i reclamen garanties de futur

Els treballadors comencen a perfilar les mobilitzacions pel Saló de l'Autombil i retreuen a l'empresa que els faci "xantatge"

ACN

Barcelona.-El president del comit d'empresa de Nissan, Juan Carlos Vicente, ha assegurat que van ajustar les reivindicacions al "mínim" en les negociacions després que Nissan comuniqués que volia prescindir de 600 treballadors i que els representants sindicals presentessin la seva proposta de viabilitat per a les plantes de la Zona Franca i Montcada. "La direcció ens va demanar que ens ajustéssim i ho vam fer", ha assenyalat Vicente en declaracions a l'ACN aquest divendres a la tarda, poques hores després que la direcció de la multinacional nipona anunciés que presentar un ERO. Concretament, les demandes sindicals es van centrar en una pujada salarial per sobre l'IPC (l'empresa oferia un 0,5% més el 2020 i 2021), formació, una "sortida digna" per als treballadors que haguessin d'abandonar l'empresa i garanties per als que es quedaven. D'altra banda, Vicente ha confirmat que ja preparen mobilitzacions coincidint amb el Saló de l'Autombil.

Vicente ha explicat que en les quatre reunions entre els representants sindicals i la direcció de Nissan l'acord va ser "impossible" i ha lamentat que no s'hagin concretat mesures que garanteixin el futur de l'empresa.Sobre la planta de pintura de 70 milions d'euros, el president del comit d'empresa ha adms que és "d'última tecnologia" i que es "van assentar unes bases per no van ser suficients" per garantir que els treballadors que es quedin no seguiran "en perill".Futures mobilitzacionsEl president del comit d'empresa ha confirmat que en breu comenaran a definir un calendari de mobilitzacions ja que no els "queda més remei" amb el punt de mira posat al Saló de l'Autombil, que se celebra a partir del 9 de maig a Barcelona. Vicente ha recordat que a banda dels 3.200 treballadors de Nissan, hi ha uns 7.000 treballadors d'empreses que proveeixen la fbrica del a Zona Franca i que els seus llocs de treball també poden perillar.Aquest divendres al migdia, la direcció de Nissan ha anunciat que presentar un ERO per als 600 treballadors després que les quatre trobades mantingudes fins ahir no es tanquessin amb cap acord i l'empresa optés per buscar "altres alternatives". Tot i així, Treball no ha rebut cap comunicació formal sobre l'expedient, segons han explicat fonts del departament a l'ACN."Xantatge"En un comunicat posterior, el comit d'empresa ha criticat la direcció per comunicar "accions traumtiques" i utilitzar "l'estratgia de la por vers als treballadors i treballadores comunicant la voluntat de presentar un ERO el darrer dia de vacances". Segons el comit d'empresa, Nissan ha negociat amb "mala fe premeditada" mentre que els treballadors volen "negociar i garantir el futur de les plantes i dels seus treballadors i pactar unes prejubilacions amb garanties i dignes per als de major edat". En aquest sentit, han condemnat el que consideren un "xantatge" de la direcció de Nissan, que lamenten que hagi "tancat qualsevol espai de negociació i de possibles acords".