Publicado 13/10/2020 14:04CET

AMPLIACIÓ:Els restauradors del Vallès temen que les noves restriccions puguin ser l'"estocada definitiva" per a molts locals

Asseguren que estan registrant moltes cancel·lacions de reserves perquè la gent "té por"

ACN

Sabadell.-Els restauradors del Vallès Occidental temen que les noves restriccions anunciades a 15 municipis per reduir els contagis de covid-19 poden ser l'"estocada definitiva" per a molts locals, especialment els més petits i els que no tenen terrassa. Des del Gremi Comarcal d'Hostaleria de Sabadell reclamen "ajudes urgents" per evitar que molts bars i restaurants hagin de tancar. Josep Carreira, del restaurant Rubión, assegura que molts negocis s'aguanten gràcies als ERTO i reclama una rebaixa dels impostos perquè "no es pot pagar el mateix quan es treballa molt menys". Des de Terrassa asseguren que ja s'ha notat un descens de la feina tot i que les restriccions encara no estan vigents i pronostiquen "un hivern negre".

Aquest dimecres, un cop es publiquin al DOGC, entraran en vigor les mesures especials per aplicar a 15 municipis del Vallès Occidental amb l'objectiu de reduir els contagis de covid-19. Una de les mesures aprovades pel Procicat afecta el sector de la restauració. En concret, bars i restaurants hauran d'eliminar el consum en barra, que sempre s'haurà de fer en taula, i es limita l'aforament tant a l'interior com a l'exterior al 50%. Pels gremis d'hostaleria de Sabadell i Terrassa, dues de les ciutats on s'aplicaran, aquestes mesures poden dur al tancament a molts bars i restaurants que des de fa mesos "es conformen amb sobreviure". Josep Carreira, propietari del restaurant Rubión de Sabadell i membre del Gremi Comarcal d'Hostaleria de Sabadell, recorda molts negocis estan patint per tirar endavant des de l'inici de la pandèmia i que aquestes mesures els poden acabar d'enfonsar. Carreira recorda que el sector és molt heterogeni i que les restriccions no afectaran a tots per igual, però creu que els negocis més petits i aquells que no tenen terrassa "ho tenen molt complicat". És per això que tot i reconèixer que la situació és molt complicada a nivell sanitari i que calen mesures per reduir els contagis, reclama que s'estudiïn bé les restriccions que s'apliquen al sector si es vol evitar un tancament massiu de bars i restaurants. "Jo tinc un local gran i des de l'inici de la pandèmia he pogut deparar les taules i tancar la barra, però molts locals si fan això hauran de tancar", assegura.Del mateix parer és el president del Gremi d'Hostaleria de Terrassa, Xavi Gómez, que alerta que ja s'estan notant els efectes de les restriccions abans de ser aplicades. "He tingut el local buit tot el matí i ja m'han cancel·lat diverses reserves perquè la gent té por", afegeix. Tant Carreira com Gómez eviten criticar les mesures que s'estan prenent des del punt de vista sanitari perquè la situació "és excepcional", però reclamen ajudes urgents a l'estat espanyol per "salvar el sector". Aquí, recorden que els ERTO estan aguantant molts negocis, però que sense una rebaixa d'impostos no hi ha futur. "Tot i que ens baixa la feina continuem pagant lloguers, subministraments i impostos com si res estigués passant i això és insostenible", asseguren.També alerten que si els contagis van a més a partir d'ara l'hivern "pot ser molt dur" i fan una crida a la responsabilitat de la ciutadania per fer cas de les recomanacions per fer compatible mantenir a ratlla el virus amb poder anar a bars i restaurants. Reconeixen que la fórmula és complicada però insisteixen que si s'ha de vèncer a la covid-19 aturant l'activitat econòmica el remei serà pitjor que la malaltia. Per últim, reclamen "claredat" en les mesures que es prenguin i que les diferents administracions no es contradiguin per "desesperació" del sector.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés