Asseguren que estan registrant moltes cancellacions de reserves perqu la gent "té por"
ACN
Sabadell.-Els restauradors del Valls Occidental temen que les noves restriccions anunciades a 15 municipis per reduir els contagis de covid-19 poden ser l'"estocada definitiva" per a molts locals, especialment els més petits i els que no tenen terrassa. Des del Gremi Comarcal d'Hostaleria de Sabadell reclamen "ajudes urgents" per evitar que molts bars i restaurants hagin de tancar. Josep Carreira, del restaurant Rubión, assegura que molts negocis s'aguanten grcies als ERTO i reclama una rebaixa dels impostos perqu "no es pot pagar el mateix quan es treballa molt menys". Des de Terrassa asseguren que ja s'ha notat un descens de la feina tot i que les restriccions encara no estan vigents i pronostiquen "un hivern negre".
Aquest dimecres, un cop es publiquin al DOGC, entraran en vigor les mesures especials per aplicar a 15 municipis del Valls Occidental amb l'objectiu de reduir els contagis de covid-19. Una de les mesures aprovades pel Procicat afecta el sector de la restauració. En concret, bars i restaurants hauran d'eliminar el consum en barra, que sempre s'haur de fer en taula, i es limita l'aforament tant a l'interior com a l'exterior al 50%. Pels gremis d'hostaleria de Sabadell i Terrassa, dues de les ciutats on s'aplicaran, aquestes mesures poden dur al tancament a molts bars i restaurants que des de fa mesos "es conformen amb sobreviure". Josep Carreira, propietari del restaurant Rubión de Sabadell i membre del Gremi Comarcal d'Hostaleria de Sabadell, recorda molts negocis estan patint per tirar endavant des de l'inici de la pandmia i que aquestes mesures els poden acabar d'enfonsar. Carreira recorda que el sector és molt heterogeni i que les restriccions no afectaran a tots per igual, per creu que els negocis més petits i aquells que no tenen terrassa "ho tenen molt complicat". És per aix que tot i reconixer que la situació és molt complicada a nivell sanitari i que calen mesures per reduir els contagis, reclama que s'estudin bé les restriccions que s'apliquen al sector si es vol evitar un tancament massiu de bars i restaurants. "Jo tinc un local gran i des de l'inici de la pandmia he pogut deparar les taules i tancar la barra, per molts locals si fan aix hauran de tancar", assegura.Del mateix parer és el president del Gremi d'Hostaleria de Terrassa, Xavi Gómez, que alerta que ja s'estan notant els efectes de les restriccions abans de ser aplicades. "He tingut el local buit tot el matí i ja m'han cancellat diverses reserves perqu la gent té por", afegeix. Tant Carreira com Gómez eviten criticar les mesures que s'estan prenent des del punt de vista sanitari perqu la situació "és excepcional", per reclamen ajudes urgents a l'estat espanyol per "salvar el sector". Aquí, recorden que els ERTO estan aguantant molts negocis, per que sense una rebaixa d'impostos no hi ha futur. "Tot i que ens baixa la feina continuem pagant lloguers, subministraments i impostos com si res estigués passant i aix és insostenible", asseguren.També alerten que si els contagis van a més a partir d'ara l'hivern "pot ser molt dur" i fan una crida a la responsabilitat de la ciutadania per fer cas de les recomanacions per fer compatible mantenir a ratlla el virus amb poder anar a bars i restaurants. Reconeixen que la fórmula és complicada per insisteixen que si s'ha de vncer a la covid-19 aturant l'activitat econmica el remei ser pitjor que la malaltia. Per últim, reclamen "claredat" en les mesures que es prenguin i que les diferents administracions no es contradiguin per "desesperació" del sector.