Publicado 21/8/2019 15:54:40 +02:00CET

AMPLIACIÓ:Els Mossos defensen que la situació no és "ni alarmant ni excepcional" malgrat reconèixer que les dades "no són bones"

Creixen un 30% a Barcelona els robatoris amb violència i intimidació mentre les detencions s'incrementen un 80%

ACN

Barcelona.-Els Mossos d'Esquadra defensen que la situació no és "ni alarmant ni excepcional" malgrat reconèixer que les dades "no són bones". El sotscap de la regió de Barcelona, Ignasi Teixidó, ha indicat que a Barcelona hi ha un 30% més de robatoris violents però ha posat en valor que hi ha un 80% més de detencions. Pel que fa als furts, ha dit que n'hi ha un 5% més i que la resposta policial ha comportat un increment del 30% de les detencions. "Aquestes dades ens donen esperances per revertir la situació en breu", ha afegit Teixidó. Després d'una reunió de la cúpula policial per analitzar el pla estival, fonts policials han apuntat que la sensació d'inseguretat de la ciutadania i la repercussió mediàtica de determinats fets delictius, que atribueixen a la manca d'activitat política, s'han de contextualitzar per veure que "estan dins la normalitat de les seqüències estadístiques".

Els Mossos d'Esquadra asseguren que hi ha "indicadors" que els permeten ser "optimistes". Si bé fa un any entre les principals preocupacions hi havia els narcopisos i els robatoris en habitatges, consideren que aquests temes s'han afrontat correctament i que les prioritats ara són altres assumptes com els robatoris amb força a la via pública.Pel que fa a les xifres dels homicidis, asseguren que les xifres estan molt per sota del que havien estat. En aquest sentit, pel que fa a les dades d'assassinats i homicidis a Catalunya, la xifra més alta és del 2012, amb 75 assassinats i homicidis, seguida dels 64 del 2017 i els 56 del 2014. Aquest 2019 n'hi han hagut 33, dels quals 27 ja s'han resolt, mentre que l'any passat n'hi van haver 45, tots resolts.A Barcelona aquest any hi ha hagut 12 homicidis i assassinats, dos més que l'any passat. Però exceptuant les dades del 2017 des del 2012 les dades sempre han estat entre els 10 de l'any passat i els 14 del 2014. Pel que fa als robatoris amb violència i intimidació, sí que les xifres del 2019 (763) les xifres són les més altes des del 2012 (835). Però en la comparativa anual aquest any, fins el 15 d'agost, s'han produït 5331 robatoris i l'any passat van ser 7256. Malgrat l'increment en les detencions per robatoris amb violència, els que acaben a la presó són un percentatge proper al 10%. En aquest sentit, fonts del departament recorden les paraules del conseller, Miquel Buch, demanant una modificació de la legislació perquè jutges i policies tinguin més elements per lluitar contra aquests delictes.Per afrontar la sensació d'inseguretat seguiran apostant per l'increment de la presència policial com s'ha fet amb el desplegament a la Mina d'unitats antiavalots, completar el dispositiu de la Guàrdia Urbana en relació amb els manters, incrementar patrulles al front marítim o donar cobertures a diverses necessitats regionals. També destaquen que el desplegament previst pel setembre, amb la nova promoció d'agents, serà positiu. Les mateixes fonts han reconegut un increment del grau de violència i que sovint els furts acaben evolucionant en robatoris amb força i intimidació. No obstant neguen un augment de la presència d'armes blanques a la via pública. Pel que fa als homicidis de Barcelona, asseguren que no tenen cap connexió entre ells, però que dos terços estan relacionats amb les drogues.