Publicado 14/09/2019 16:34CET

AMPLIACIÓ:Els fallaires del Pirineu acorden constituir un comit internacional per preservar l'essncia de la festa

Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

La Coordinadora de les Festes del Foc estar formada per un total de 21 membres de Catalunya, Aragó, Andorra i Frana

ACN

La Pobla de Segur.-La comunitat de fallaires del Pirineu ha acordat constituir una Coordinadora de les Festes del Foc amb l'objectiu de mantenir els orígens i l'essncia de la festa. La formaran set membres de Catalunya i l'Aragó, és a dir, un membre per comarca fallaire més un representant de l'Associació de Municipis Fallaires. A aquests s'hi sumaran set membres d'Andorra i uns altres set de Frana. La directora de la Ctedra d'Educació i Patrimoni Immaterials dels Pirineus de la Universitat de Lleida i fallaire, Sofia Isus, ha remarcat la importncia d'aquesta Coordinadora per evitar que la festa "mori d'xit". Aquest ha estat el tema central que s'ha tractat a la desena Trobada Internacional de Fallaires del Pirineu que ha tingut lloc a la Pobla de Segur en la que han participat una cinquantena de representants de vint pobles de Catalunya, l'Aragó, Andorra i, per primer cop, també de Frana.

El reconeixement per part de la UNESCO de les Festes del Foc als Pirineus com a patrimoni de la humanitat l'any 2015 va suposar un impuls per a la valorització de la festa de les Falles, Haros, Halhas i Brandons. Aquest reconeixement ha fet que en els darrers anys nombrosos pobles recuperin o introdueixin aquesta tradició als seus calendaris. Concretament, pel reconeixement de la UNESCO, l'any 2015, hi havia 64 pobles inscrits mentre que en l'actualitat n'hi ha 94. En aquest sentit, una de les feines de la Coordinadora de les Festes del Foc ser la de decidir qui pot formar part d'aquest reconeixement de la UNESCO. "No es pot dir falles a tot el que es fa, hi ha d'haver criteris" ha explicat Sofia Isus, que ha remarcat la necessitat d'organització de la comunitat fallaire perqu la festa de les falles "no es banalitzi" degut al turisme i, en definitiva, "no mori de l'xit". La creació d'aquest comit internacional per salvaguardar la festa de les falles ha estat el punt central de la X Trobada Internacional de Fallaires dels Pirineus que s'ha celebrat a la Pobla de Segur. Al debat hi han participat una cinquantena de representants de vint pobles i s'ha acordat que la trobada de l'any vinent se celebrar a Occitnia.És la primera vegada que la Pobla de Segur acull la trobada, que ha estat organitzada per l'associació de Fallaires i Pubilles de la Pobla de Segur. El seu president, David Garín, ha explicat que l'objectiu de la trobada és compartir experincies i "un motiu més de festa per debatre i resoldre dubtes". Per la seva banda, l'alcalde del municipi, Marc Baró, s'ha mostrat "content" de poder acollir la trobada, ja que es tracta d'una festa "molt arrelada i que aglutina la major part del poble".La X Trobada Internacional de Fallaires del Pirineu ha concentrat les activitats tcniques al matí mentre que al migdia i a la tarda s'han concentrat les activitats lúdiques. El dinar popular ha reunit unes 200 persones i el programa s'ha completat amb la conferncia 'Cap a la salvaguarda de les Festes del Foc' a crrec de Joan Reguant, una cercavila i el ball de fi de festa.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés