Publicado 6/2/2019 17:34:18 +01:00CET

AMPLIACIÓ:Els ecologistes acudiran a la justícia si Agricultura no atura "immediatament" les obres al canal de piragüisme de Sort

Rius amb Vida i Ipcena exigeixen l'actuació de l'administració per evitar la "destrucció" d'ous de truita autctona

ACN

Lleida.-Rius amb Vida i Ipcena exigeixen al Departament d'Agricultura que aturi "en les prximes hores" les obres d'ampliació que s'estan duent a terme al canal de piragüisme d'aigües braves de Sort, al riu Noguera Pallaresa. En cas contrari, asseguren que acudiran a la justícia perqu sigui aquesta qui paralitzi els treballs i perqu actu "contra l'Ajuntament i contra tothom que tingui responsabilitats en el tema, ja sigui per acció directa o per omissió". Els ecologistes denuncien que les obres estan provocant la destrucció dels nius amb els ous de les truites autctones a la zona on s'est actuant, que és Reserva Gentica de Truites. Rius amb Vida i Ipcena demanen que els treballs s'ajornin fins al mar, "quan haur finalitzat l'eclosió dels ous" i, per tant, "es podr efectuar el rescat piscícola amb garanties".

Els ecologistes han tornat a denunciar aquest dimecres que l'empresa que té atorgades les obres d'ampliació del tram de piragüisme d'aigües braves de Sort va iniciar els treballs sense el "preceptiu" rescat de la fauna piscícola, exigit per la Llei de Pesca en vigor, segons ha dit el representant de Rius amb Vida, Josep Grau. Assegura que els treballs 'estan provocant la mort de truites autctones i la destrucció dels fresaders' (nius amb els ous de les truites) de tota la zona d'actuació. Tant Rius amb Vida com Ipcena demanen que els treballs s'ajornin i es reprenguin a principis de mar "que és quant finalitzar l'eclosió dels ous de la truites autctones" i, per tant, es podran retirar els alevins "amb garanties"..Josep Grau ha donat un ultimtum perqu, si l'Ajuntament no ho fa, el Departament d'Agricultura aturi de forma "immediata" les obres. En cas contrari, des de Rius amb Vida han amenaat de portar aquesta mateixa setmana el cas a la fiscalia o a la justícia perqu actun "contra tots els responsables sigui per inacció o acció directa a fi de fer respectar les lleis ambientals del país". Segons Grau, "en cas que els treballs s'acabin aturant judicialment, no podr celebrar-se" el Mundial de Piragüisme d'aigües braves previst entre el 29 de juny i el 6 de juliol a la capital del Pallars Sobir. A més de Sort, el certamen també es desenvolupar a la Seu d'Urgell. Els ecologistes han recordat que la zona en la qual s'estan duent a terme les obres, a la Noguera Pallaresa, est qualificada per la llei com a Reserva Gentica de Truites. Aquest fet suposa 'un greu delicte', tipificat al codi penal, segons Grau. A més, considera que els treballs "vulneren la llei estatal de patrimoni natural". Rius amb Vida van advertir al Departament de Territori i Sostenibilitat, a l'Agencia Catalana de l'Aigua, i a la subdirecció de pesca Continental i Agricultura, a fi d'evitar la mort de truites autctones dins de la Reserva Gentica, segons ha recordat Grau. El portaveu d'Ipcena, Joan Vzquez, ha criticat que quan les excavadores van comenar les obres, a principis de la setmana passada, ni l'empresa ni l'Ajuntament de Sort "havien presentat el preceptiu projecte de rescat de fauna piscícola a les administracions per a ser aprovat". Finalment, "ho van fer divendres" per "no es poden rescatar els ous, ja que cal esperar a la seva eclosió". Altrament, els ecologistes qüestionen que l'Ajuntament vulgui constituir ara una comissió amb diferents agents implicats per tractar el tema "mentre les mquines segueixen treballant", segons ha dit Vzquez. El portaveu d'Ipcena també ha denunciat que no s'hi hagi convidat, de moment, les entitats ecologistes.