Publicado 15/01/2019 14:28

AMPLIACIÓ:Els donants d'rgans es tripliquen a Lleida el 2018, en un any sense cap negativa familiar

ACN

Lleida.-Els donants d'rgans s'han triplicat en un any a Lleida, passant dels 5 el 2017 als 15 el 2018. Una de les explicacions d'aquest augment és que tot i que en els darrers anys, els donants més habituals eren les persones amb mort cerebral, comencen a augmentar els donants d'assistlia controlada. Són aquells pacients ingressats en estat crític per patologies cerebrals, respiratries o cardiolgiques en situació irreversible que no responen al tractament i que, amb la família, es decideix retirar el tractament. A més de l'increment de donants, l'any passat a Lleida no es va registrar cap negativa a donar els rgans de familiars. Pel que fa a lleidatans que van rebre algun rgan l'any 2018 van ser 67, 11 més que l'any anterior: 47 de ronyó, 8 de fetge, 5 de cor i 7 de pulmó.

A Lleida, la mitjana d'edat dels donants és de 63 anys i dels 15 donants del 2018, 4 van ser dones i 11 homes. En aquest territori, la llista d'espera per ser trasplantat és de 66 persones, una xifra molt similar a la dels 65 del 2017. Són dades fetes públiques aquest dimarts a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, el segon centre hospitalari no trasplantador de Catalunya pel que fa a nombre de donants, només darrere del Parc Taulí de Sabadell. El director de l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), Jaume Tort, ha ressaltat "els magnífics resultats aconseguits a l'Hospital Arnau, grcies a l'altruisme dels donants i a la feina dels professionals que es bolquen en aquesta activitat".La coordinadora de Trasplantaments de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, Mariona Badia, ha explicat que l'augment de donants es deu a la consolidació de l'extracció en asistlia controlada (a cor parat). De fet, el nombre de donants per mort enceflica van ser el mateix que el 2017 (5) i la resta (10) van ser donants en asistlia. "Si la família hi est d'acord, quan el pacient mor nosaltres posem tots els mitjans per efectuar la donació", ha explicat. Badia també ha ressaltat que no hi va haver cap negativa familiar ell 2018, mentre que el 2017 se'n van registrar dues i que aquests 15 donants van permetre fer un total de 29 trasplantaments.Pel que fa a la llista d'espera, els pacients lleidatans han d'esperar uns 20 mesos per a un trasplantament de ronyó i uns dos mesos per trasplantar rgans vitals (pulmó, fetge, cor). "Aquest és lxit real. A la gent que li va la vida, en pocs mesos té l'rgan que necessita", ha afirmat Tort. El director de l'OCATT també ha destacat el rcord histric de trasplantaments aconseguit a Catalunya durant el 2018, amb un total de 1.149.Per la seva banda, el gerent territorial de l'ICS a Lleida, Alt Pirineu i Aran i Gestió de Serveis Sanitaris, Jordi Cortada, ha valorat l'esfor dels professionals i de les famílies que en un moment delicat prenen la decisió de la donació drgans.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés