Publicado 18/09/2019 15:30

AMPLIACIÓ:El TNC fa un pas cap a la cultura inclusiva amb una mostra d'atrezzo dedicada a persones cegues

El cupó de l'ONCE del 22 de setembre retr homenatge al teatre barceloní amb una imatge de la seva faana

ACN

Barcelona.-Un grup de persones cegues ha pujat aquest dimecres a l'escenari de la Sala Petita del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) per descobrir una mostra d'atrezzo. A través de l'oda i el tacte, han pogut conixer de ben a prop objectes apareguts en escena, com un telfon dels anys setanta, una mquina d'escriure, un parell de vestits i diversos aparells per fer vent i trons. L'activitat, que ha comptat amb la collaboració de l'ONCE, suposa un pas més del "llarg camí a fer" que té el TNC cap a l'accessibilitat de tots els seus espectacles, segons ha dit a l'ACN la directora executiva del teatre, Mnica Campos. D'altra banda, l'ONCE ha anunciat que retr homenatge al TNC mostrant una imatge de la seva faana al cupó del 22 de setembre.

"Volem dedicar el cupó a totes les persones que treballen cada dia perqu el teatre sigui un element accessible i inclusiu", ha expressat a l'ACN el delegat d'ONCE a Catalunya, Enric Botí, tot celebrant la mostra d'atrezzo organitzada a la Sala Petita. "Avui al teatre hi ha una frase molt important que és 'prohibit no tocar'", ha apuntat Botí.La Montserrat Ruiz és una de les persones cegues que aquest dimecres ha participat de l'activitat i ha explicat a l'ACN que li ha "encantat" l'experincia. "És la primera vegada que estic al TNC i em fa molta illusió trepitjar l'escenari i veure i tocar coses tan professionals", ha comentat.A més, la Montserrat ha afegit que durant la mostra d'atrezzo s'ha assabentat que el TNC organitza funcions amb audiodescripció "a una bona hora". "M'engrescaré a venir", ha assegurat, i ha remarcat que la ceguesa mai no l'ha fet quedar-se "tancada a casa". De fet, Botí ha elogiat la tasca del TNC a l'hora de fer accessibles les obres mitjanant l'audiodescripció perqu, al seu parer, fa possible que les persones cegues puguin "gaudir amb igualtat d'oportunitats" de les funcions. En aquest sentit, la directora executiva del TNC, Mnica Campos, ha assegurat que el teatre vol normalitzar la inclusió i treballar perqu "no sigui una cosa excepcional" que el públic cec assisteixi a veure els espectacles.L'accessibilitat puja el telóL'ONCE i el TNC comparteixen un acord de collaboració per organitzar sessions d'audiodescripció per a cecs en aquells espectacles on el muntatge teatral ho permet. Durant el 2018 i 2019, s'han pogut veure adaptades obres com 'Només una vegada', 'Alba', 'Afany d'amor perdut', 'El jardín de los cerezos' o 'El gran mercado del Mundo'.I aquest curs teatral portar en escena amb audiodescripció obres com 'Justícia', de Guillem Clua; 'La casa de les aranyes', de Paco Zarzoso, i 'Monroe Lamarr', de Carles Batlle. Un cupó per a la culturaEn el marc de la srie de butlletes 'Ciutats a escena', l'ONCE dedicar diversos cupons a altres equipaments culturals de Catalunya, a part del TNC, com ara el Teatre Municipal de Girona, el Teatre de la Llotja de Lleida i el Teatre Metropol de Tarragona.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés