Publicat 09/04/2019 14:51

AMPLIACIÓ:El sector carni catal busca obrir-se a nous mercats internacionals a la tercera edició del 'Meat Business Forum'

Hi han participat un centenar de compradors de 28 pasos extracomunitaris

ACN

L'Hospitalet de Llobregat.-L'Hospitalet de Llobregat acull fins dem dimecres la tercera edició del 'Meat Business Forum', un espai de trobada d'empreses catalanes del sector carni i un centenar de compradors de 28 pasos extracomunitaris. A través de reunions sectorials, taules rodones i, principalment, reunions B2B de 15 minuts, l'objectiu del certamen és impulsar la internacionalització d'un sector, el carni, que actualment exporta més del 50% de la seva producció per valor de més de 3.200 MEUR. Per una de les empreses participants, Embotits Porxas, que exporta el 84% de la seva producció, el 'Meat Business Forum' és una oportunitat de conixer compradors de mercats interessants com Sud-frica. "Estem contents perqu han vingut compradors amb ganes de fer negoci", ha destacat el seu responsable Pere Porxas.

Ramon Sentmartí, director gerent de Prodeca, entitat organitzadora del 'Meat Business Forum', ha destacat que per les empreses crnies catalanes la Unió Europea "és gairebé un mercat intern" perqu les exportacions als seus pasos, que representen el 65,8% del total, estan molt consolidades. És per aix que s'ha optat per convidar pasos extracomunitaris, alguns que fa anys que importen carn catalana com la Xina o el Japó, i d'altres de nous que suposen "una gran oportunitat". Entre els nous mercats, Sentmartí ha destacat pasos africans com Sud-frica o Zmbia, que han assolit una certa estabilitat política i que demanden productes carnis, o d'altres de l'Amrica del Sud com Equador, Perú o Costa Rica que també són mercats atractius. També s'han convidat compradors de pasos de l'Orient Mitj com Arbia Saudita, Bahrain, Jordnia, Kuwait o Oman, que, junt amb pasos com el Marroc o Algria, són la destinació principal dels productes halal, una de les apostes del sector en els últims anys. Per Embotits Porxas, una de les empreses catalanes assistents, el 'Meat Business Forum' "és una magnífica oportunitat" de fer nous contactes i tornar a veure antics clients. En aquest sentit, el seu responsable, Pere Porxas, ha destacat la possibilitat de tractar amb compradors de Sud-frica, Equador o Perú, tots ells "molt interessants" per una empresa que ja exporta més del 80% de la seva producció per "que vol seguir obrint nous mercats". Porxas també ha destacat que, a diferncia del que passa en altres trobades similars, "els compradors són bons negociants que no han vingut només a fer turisme". Un dels clients d'Embotits Porxas és la cadena de supermercats argentina La Anónima, amb 163 locals repartits pel sud del país. El seu cap de compres, Gustavo Omar, explica que fa anys que compren pernil salat en bloc que ells tallen i embassen a les seves installacions, i que han volgut participar al 'Meat Business Forum' per provar nous productes. "Fa anys que fem negocis amb empreses catalanes perqu ofereixen bona qualitat a un preu just i pel que he pogut veure durant el matí hi han molts productes que poden ser interessants", ha afegit.Pugen les exportacions a pasos tercersActualment, la indústria crnia catalana exporta el 56% de la carn que produeix per un valor de 3.252 MEUR. Del total, un 65,8% s'exporta a la Unió Europea i un 27,3% a l'sia. El porcí representa més del 72% tant en volum com en valor de les exportacions. Pel que fa a l'exportació a pasos tercers, malgrat que les xifres encara són modestes, no han parat de créixer en els últims anys. Així, en els últims 5 anys s'han incrementat un 114% en valor arribant als 981 MEUR del 2018. Amrica del Nord concentra el 2,8% de les exportacions, l'Amrica Llatina l'1,3%, l'frica l'1,2% i Oceania i l'Orient Mitj l'1,1% i el 0,3% respectivament.