AMPLIACIÓ:El Parlament demana al TS enviar una delegació permanent de diputats al judici de l'1-O

Publicado 5/2/2019 20:12:34CET

La Junta de Portaveus encarrega a Torrent que faci la petició i fa una declaració per reclamar l'alliberament immediat dels presos

ACN

Barcelona.-La Junta de Portaveus del Parlament ha acordat aquest dimarts demanar a la sala segona del Tribunal Suprem que permeti que una delegació permanent de diputats de la cambra assisteixi al judici de l'1-O. Segons fonts parlamentàries, la mesa haurà d'arbitrar els mecanismes en les pròximes hores i posteriorment el president del Parlament, Roger Torrent, farà la demanda. Com màxim assistirien al judici un diputat per grup parlamentari. Aquesta petició forma part d'una declaració aprovada amb els vots de JxCat, ERC, la CUP i CatECP que exigeix l'alliberament immediat dels líders independentistes empresonats" i "denuncia la instrumentalització política de la justícia que està duent a terme l'Estat en el procés judicial". Hi ha votat en contra PP, PSC i Cs.

La Junta de Portaveus argumenta que vol ser present al judici de l'1-O perquè "jutjarà dotze dirigents polítics i socials- 11 dels quals són o han sigut diputats del Parlament". Per tal de tramitar la seva demanada han traslladat la seva declaració a la Mesa del Parlament perquè "instrumenti les mesures necessàries per poder-hi enviar una delegació" de la cambra i ha demanat a Torrent que faci "les gestions oportunes".La declaració institucional de la Junta de Portaveus manifesta que "la judicialització de la política, lluny d'oferir solucions, dificulta i bloqueja la situació política i social". Per aquest motiu, "reclama als diferents poders de l'Estat espanyol respectar el poble de Catalunya, a les persones que l'integren, els seus drets individuals i col·lectius i les decisions que lliure i democràticament adoptin". Els signants de l'escrit són la diputada d'ERC Anna Caula, Albert Batet des de JxCat, Susanna Segovia dels comuns i Carles Riera de la CUP.El Parlament basc també va sol·licitar el mes de desembre ser present al judici del procés, cosa que el Tribunal Suprem va acceptar. Concretament ha reservat llocs per parlamentaris de PNB i Bildu. De fet, el TS va avançar que reservaria un lloc per qualsevol autoritat de l'Estat que vulgui assistir al judici.Aquest dimarts, la Junta de Portaveus ha aprovat una declaració institucional que ha tingut el suport de tots els grups de condemna a l'atac que el centre LGTBI del barri de Sant Antoni de Barcelona.