Publicado 30/05/2019 14:45

AMPLIACIÓ:El nou accelerador lineal de Sant Pau permetr tractar entre 400 i 500 pacients oncolgics més cada any

L'equip és el primer dels tres que rebr de la Fundació Amancio Ortega a través del CatSalut

ACN

Barcelona.-L'Hospital de Sant Pau ha inaugurat aquest dijous un nou accelerador lineal (AL) per al tractament del cncer, dels tres que rebr grcies a la donació de la Fundació Amancio Ortega. Es calcula que podr atendre entre 400 i 500 pacients l'any, cosa que suposa que l'Hospital tractar amb aquesta tcnica de mxima precisió, més de 2.000 pacients cada any, ja que a partir d'ara disposar de 4 aparells com aquest. Els acceleradors lineals aporten molts avantatges als professionals i pacients per sobretot la precisió en el tractament que en molts casos, permet reduir els temps d'intervenció. Es preveu que a final d'aquest 2019, l'Hospital rebi el segon AL, i a principis del 2020, el tercer.

Segons els professionals, aquest nou accelerador lineal per a tractaments de radioterpia aporten entre els avantatges per als metges i pacients, la precisió. Jordi Craven, director del servei d'Oncologia Radioterpica, amb aquesta precisió, es pot fer un tractament 'radical conservador' amb la certesa de tractar la zona on es troba la malaltia i evitar els teixits sans. Grcies a aix, ha afegit Craven, es poden donar dosis més altes per fracció i per tant, tractaments habitualment de dos mesos es poden fer amb menys temps, entre quatre i cinc setmanes, o fins i tot fer dosis úniques de manera que la radioterpia acabaria sent un 'acte quirúrgic' i ha posat d'exemple determinats casos de cncer de pulmó. El nou aparell també millora la imatge durant el tractament per la qual cosa, segons ha explicat la directora del servei, Montserrat Ribas, permet als físics calibrar el tractament i que a la darrera 'baula' de la cadena del procés de radioterpia es garantir que la dosis coincideix realment amb la prescrita pel facultatiu. Aquest aparell és el primer dels tres que l'Hospital Sant Pau rebr després que la Fundació Amancio Ortega hagi fet donacions al CatSalut. Craven no ha volgut valorar la polmica que ha generat aquestes donacions com a 'part' del procés, per ha defensat que 'l'ideal' seria que els hospitals públics no necessiten donacions perqu ja tenen el finanament concret, per ha recordat que a vegades 'el millor és enemic del bo' i 'les coses que voldríem no les tenim'. Per aix, ha fet un reps a la histria del mateix hospital i ha puntualitzat que va ser possible la seva creació grcies a donacions de particulars, i que el 1929 el servei d'oncologia va tirar endavant també a partir d'aportacions populars. El director gerent de l'Hospital, Albert Salazar, ha volgut valorar les donacions de la Fundació Amancio Ortega perqu considera que no és competncia d ela direcció ni professionals de l'Hospital, ho ha situat en el terreny de la 'intencionalitat política' i del 'joc' de discussions de temes polítics. En declaracions als mitjans ha qualificat de 'demaggia' la polmica al voltant d'aquest fet. En canvi, s'ha mostrat agrat per la donació. La inauguració de l'accelerador lineal també ha servit per fer un reconeixement a Antoni Subias, director del Servei d'Oncologia que va iniciar la radioterpia externa amb equips d'alta energia el 1957 amb la posada en marxa d'un equip de cobaltoterpia també amb una donació de la companyia Tabacs de Filipinas.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés