Publicado 23/05/2019 17:25CET

AMPLIACIÓ:El nombre d'usuaris dels Centres de Distribució d'Aliments a les comarques gironines baixa un 4%

Una de cada quatre famílies que participa en el programa va accedir-hi el 2013

ACN

Salt.-Els Centres de Distribució d'Aliments (CDA) de les comarques gironines han tingut un 4% menys d'usuaris durant el 2018 i ha ats a 8.313 famílies, un volum similar a les que hi havia el 2016. El gerent dels CDA, Caye Gómez, considera que la Renda Garantida ha jugat un paper important en la reducció d'usuaris, conjuntament amb altres factors. De tota manera, des del CDA es mostren preocupats per la cronificació dels seus usuaris, perqu una de cada quatre famílies que es va incorporar en el projecte ho va fer el 2013. En aquest sentit, un dels voluntaris del projecte, Miguel Pellegrino, "hi ha fluctuació de gent que entra i surt" per hi ha un 26,7% de les famílies ateses el 2018 que es manté des del 2013. Per contra, gairebé un 23% dels usuaris han entrat per primera vegada el 2018.

El nombre de famílies que rep menjar dels Centres de Distribució d'Aliments (CDA) a les comarques gironines ha baixat un 4% el 2018. Fins a 8.313 famílies han format part d'aquest projecte, una xifra similar a les que hi havia el 2016 (8.393). Segons el gerent dels centres, Caye Gómez, aquesta davallada podria respondre a la posada en funcionament de la renda garantida.De fet, Gómez ha afirmat que des que es va engegar aquesta ajuda, han notat una davallada d'alguns dels usuaris que hi havia abans. El problema és que "hi ha moltes famílies que també han arribat en el projecte" i per aix el global de famílies s'ha estancat en dades similars a les de 2016.Un dels fenmens que preocupa més als gestors dels CDA és la cronificació d'alguns usuaris en el projecte. Un dels voluntaris, en Miguel Pellegrino, ha explicat que una de cada quatre famílies usuries del CDA el 2018 s'hi van incorporar el 2013. Per altra banda, un 22,9% va entrar per primera vegada en un CDA el 2018.Segons Pellegrino "hi ha una fluctuació de gent" dins del programa. El voluntari ha especificat que un nombre important de persones que comencen a millorar la seva situació econmica i abandonen el programa. Per per altra banda, també hi ha un nombre important de famílies que no tenen prou recursos i s'hi incorporen. Aquest moviment comporta que "es mantingui una estabilitat" en el nombre global d'usuaris.El perfil de família que utilitza aquests centres és el d'una parella jove amb dos fills al seu crrec i de nacionalitat espanyola. Tot i així, una de les participants del projecte, la Norma Salgado, ha explicat que "el 70% de les famílies ateses tenen fills menors d'edat". Aquesta dada és especialment important, ja que comporta un refor en la dieta dels infants per assegurar un creixement correcte.Donatius dels propis usuarisTot i que les famílies puguin tenir el menjar de forma gratuta, des dels Centres de Distribució d'Aliments es proposa que facin un donatiu d'un, dos o tres euros per cistella. Des de Critas han remarcat que "més d'un 50% de les famílies han fet aportacions voluntries". Segons Pellegrino, els usuaris són conscients que aquestes contribucions "no són per pagar el menjar que s'emporten, sinó per posar el seu granet de sorra en el projecte". De fet, aquesta és una estratgia que la gerncia dels centres vol desenvolupar per aconseguir que els usuaris es sentin com una part activa del projecte. Aquests donatius de les famílies han resultat un 32,54% dels ingressos privats que han recaptat els CDA el 2018 i que equival a 77.092 euros.Un projecte per dignificar la falta de recursosEls CDA són un projecte impulsat per Critas Diocesana, el Banc dels Aliments, l'Obra Social la Caixa i diverses institucions públiques. Per accedir-hi, els serveis socials dels diferents municipis gironins deriven famílies que no tenen suficients ingressos per a garantir una alimentació correcta per a tots els seus membres.Els centres es converteixen en un supermercat en qu els usuaris no paguen en diners, sinó en punts. Cada família té un número determinat de punts, segons la seva situació econmica. Una vegada entren en el CDA poden agafar pasta, arrs, cigrons o farina, entre d'altres aliments. Segons la seva importncia dins de la dieta, els productes tenen un límit per cistella.Quan ja han acabat, un conjunt de voluntaris marca els productes que s'emporten i revisen que gastin tots els punts que tenen i que tampoc es passin. A més, els voluntaris assessoren a les famílies sobre quins productes cal que agafin per garantir una dieta equilibrada. Els usuaris del projecte poden anar a recollir aliments cada quinze dies.Amb aquesta dinmica, els CDA intenten imitar el procés que fan les famílies quan van al supermercat i, d'aquesta manera, dignificar el programa. L'objectiu és que les famílies tinguin la llibertat d'escollir quins productes necessiten a casa i no notin que algú els imposa una dieta determinada.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés