AMPLIACIÓ:El Museu Picasso explora l'obra poètica del pintor i la seva relació amb Paul Eluard en dues exposicions inèdites

Publicado 6/11/2019 17:45:11CET

Una mostra aprofundeix en l'amistat i simbiosi creativa entre els dos artistes amb llibres, retrats i altres documents

ACN

Barcelona.-El Museu Picasso de Barcelona ha presentat per aquesta tardor dues exposicions inèdites que descobreixen al públic aspectes vitals del pintor fins ara "poc coneguts". D'una banda, 'Picasso poeta' indaga en la importància de l'escriptura poètica en la trajectòria de l'artista, mentre que de l'altra, la mostra 'Pablo Picasso, Paul Eluard. Una amistat sublim' reviu la relació entre el pintor i el poeta i explica la seva simbiosi creativa a través de llibres, retrats, dibuixos, fotografies, correspondència i documentals on es relaten les trobades entre els dos amics. "Aquesta relació entre Picasso i Eluard no és només d'amistat, sinó que es tracta d'un vincle intel·lectual molt més profund", ha dit la comissària de la mostra, Malén Gual.

El tàndem d'exposicions inaugurat aquest novembre es podrà veure al Museu Picasso fins al març. Més endavant, les mostres s'exhibiran al Musée national Picasso-Paris i, en el cas de 'Pablo Picasso, Paul Eluard. Una amistat sublim', també al Musée d'Art et d'Histoire de Saint-Denis.'Picasso poeta' i el lligam entre escriptura i pinturaEl Museu Picasso ha estrenat aquesta tardor una exposició inèdita que descobreix la vessant poètica de l'artista. "Sempre se l'ha reconegut com un gran pintor, un escultor, un creador de ceràmica i un inventor de joies, però se sap poc que Picasso va ser entre el 1935 i la postguerra un gran poeta", ha assegurat el director del museu, Emmanuel Guigon. La mostra arriba trenta anys després de l'exposició 'Picasso poète, le crayon qui parle' del Musée national Picasso-Paris per oferir una nova visió de la importància de l'escriptura poètica en la trajectòria professional i el procés creatiu del pintor.'Picasso poeta', comissariada per Marie-Laure Bernadac, Emmanuel Guigon, Androula Michael i Claustre Rafart, remarca el lligam entre la pintura i l'escriptura i posa en valor la complexitat del treball del text per "despullar poèticament" la personalitat de l'artista. En l'exposició, es poden veure dibuixos, pintures, il·lustracions i retrats, entre d'altres peces documentals.'Pablo Picasso, Paul Eluard. Una amistat sublim'La poesia protagonitza també la segona exposició que arriba aquesta tardor al Museu Picasso. 'Pablo Picasso, Paul Eluard. Una amistat sublim' radiografia la relació de simbiosi que van compartir els dos artistes, que van "retroalimentar-se" fins acabar tenint una gran influència mútua. Per a Malén Gual, comissària de la mostra, l'exposició té el valor afegit de plasmar el lligam entre dos artistes que no comparteixen disciplina. "No és una mostra com d'altres en les quals es mostra el vincle entre dos artistes plàstics, sinó que explica la relació entre un pintor i un poeta, i hem hagut de buscar més documents".Gual ha recordat que l'amistat de Picasso i Eluard s'emmarca en els anys "més convulsos" d'Europa, amb la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial com a teló de fons, i ha expressat que la mostra segueix un fil cronològic per seguir l'evolució de la seva relació. Amb tot, Eluard no va ser el primer poeta que va establir llaços amb Picasso; abans el va precedir Guillaume Apollinaire.L'exposició presenta un recorregut temàtic dels dos personatges de la mà de llibres i poemes, obres il·lustrades, retrats i dibuixos d'Eluard i de Nusch, així com fotografies de Man Ray i Brassaï i correspondència i pel·lícules documentals on es relaten les trobades entre els dos amics.