Publicado 8/2/2019 17:30:42CET

AMPLIACIÓ:El Montseny acollirà una residència “al servei de la cultura” per a escriptors i creadors d’altres arts

La Diputació de Barcelona cedeix una finca que havia caigut en desús i que s’havia utilitzat fa anys com a residència de vacances dels presidents de l’ens

ACN

Fogars de Montclús.-La Diputació de Barcelona s’ha compromès a posar la masia el Vilar “al servei de la cultura” i convertir-la en una residència que aculli escriptors i creadors d’altres disciplines artístiques, segons ha anunciat aquest divendres el president de l’ens, Marc Castells. El Vilar és una antic mas del segle XVII situat al vessant sud del Parc Natural del Montseny, enclavat al terme municipal de Fogars de Montclús (Vallès Oriental), que es considera la residència de vacances dels presidents de la Diputació, però que en els últims anys havia caigut en desús. Conjuntament amb la conselleria de Cultura s’ha creat una comissió que n’haurà de d’estipular els usos concrets i els procediments d’accés. Amb tot, la consellera Laura Borràs ja ha avançat que la concurrència serà lliure i es farà a partir de convocatòries públiques.

El president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, ha assenyalat que l’ens fa “un pas més” en l’aposta per “modernitzar” el patrimoni i equipaments propis. Amb la reconversió del Mas el Vilar en una residència per a creadors, la Diputació destaca que la iniciativa servirà “per posar en valor el patrimoni del país”. Castells ha destacat que la conversió de l’espai “no requereix cap inversió patrimonial” i ha ressaltat el bon estat de la casa, “a punt per entrar-hi a treballar”. El president ha recordat que ara només quedarà definir els usos concrets que haurà de tenir la residència d’escriptors i creadors i establir-ne els protocols d’accés. Castells no ha volgut posar dates a l’entrada en funcionament del nou centre, però ha ressaltat que qui definirà aquest temps serà la comissió de treball que s’ha creat per poder concretar tots els detalls. “L’espai hi és, els recursos i són, i ara cal materialitzar la residència amb les propostes que tenim”, ha destacat la consellera de Cultura. D’entrada, s’ha pensat que l’espai és idoni per a escriptors i, de fet, Borràs ha recordat que en matèria literària la Generalitat i la Diputació ja treballen conjuntament amb la iniciativa ‘Poesia als parcs. Lletres i paisatges’, des de fa més de deu anys. “Per tant, tindria lògica que això hi tingués un espai predominant”, ha dit la consellera. També hi podria tenir cabuda un espai per a formadors en l’àmbit de la lectura, ha assenyalat. Amb tot, Borràs ha destacat que no es tanquen a deixar-ho obert perquè altres disciplines en puguin entrar a formar part. “És un espai que permet molts usos i ara, a través de la comissió, caldrà veure com ho articulem en base a les necessitats del sector”, ha ressaltat. Interpel·lada per la similitud de la proposta amb la residència Faber a Olot, la consellera ha destacat que la de la Garrotxa una residència d’arts, ciències i humanitats “diferent” del projecte liderat per la Diputació.La finca del Mas el Vilar té 300 hectàrees i és propietat de la Diputació de Barcelona, que la va comprar l’any 1929 per convertir-la en seu del Patronat de la Muntanya del Montseny. L’estat de la casa era ruïnós i entre el 1967 i 1973 s’hi van fer importants obres de rehabilitació perquè l’estat de la casa era ruïnós. Des del 1973 la casa es va utilitzar com a residència temporal de descans dels presidents de la Diputació Joan Samaranch, Josep Tarradellas, Antoni Dalmau i Manuel Royes, així com del president Jordi Pujol. Fins l’any 2002 hi va viure una família de masovers que es feia càrrec de la casa. Aquest any, un vigilant de la Diputació visita l’equipament cada dia per controlar que no sigui ocupada. Ocasionalment s’obre per celebrar algunes reunions.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.