Publicado 31/7/2019 15:48:52 +02:00CET

AMPLIACIÓ:El Ministeri de l'Interior denega el 82% de les sol·licituds de víctimes psicològiques dels atemptats del 17-A

Només 14 persones han estat reconegudes com a víctimes, 13 ferits físics i un de psicològic

ACN

Barcelona.-La Unitat d'Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT) només té constància que s'hagi reconegut una víctima psicològica dels atemptats del 17-A. Segons dades de la UAVAT, 117 persones han fet tràmits amb el Ministeri de l'Interior, de les quals 77 han obtingut una resposta. D'aquestes, només 14 han estat reconegudes com a víctimes del terrorisme. Es tracta de 13 ferits físics i un de psicològic. El Ministeri de l'Interior ha denegat, així, la sol·licitud de les 63 persones restants, totes elles sol·licitants com a afectades psicològiques, una xifra que representa el 82% de les sol·licituds presentades pels afectats de lesions psicològiques. Segons la coordinadora de la UAVAT, Elisa Micciola, els arguments per denegar les sol·licituds són sovint "incoherents" i mereixen una reflexió.

La presidenta de la UAVAT, Sara Bosch, ha denunciat que s'han endurit els criteris per ser considerat víctima del terrorisme perquè, en altres casos com els atemptats d'ETA, els criteris no eren tan restrictius com els d'ara. De fet, l'única víctima psicològica que s'ha reconegut ha estat perquè just després de l'atemptat va tenir una baixa laboral. Des de la UAVAT, però, han avisat que les conseqüències psicològiques poden aparèixer més tard i que poden evolucionar negativament. Entre les raons que el Ministeri de l'Interior ha aportat per denegar les sol·licituds, hi ha que les persones no constessin al llistat de ferits de la Generalitat, que no haguessin rebut atenció poc després de l'atemptat, la possibilitat que patís la patologia prèviament o que no quedi acreditada la presència en la trajectòria de la furgoneta. Rebre la denegació de la sol·licitud és, en paraules de Bosch, "molt impactant" per a les víctimes, que ha recordat que ja es troben en una situació de vulnerabilitat.Les víctimes que han vist denegades les sol·licituds han recorregut ara a la via penal per aconseguir-ne el reconeixement. És aquí on la UAVAT ha comprovat que hi ha persones que havien obtingut informes desfavorables en el Ministeri de l'Interior i favorables en els forenses de l'administració de Justícia. Han detectat que en el 35% dels casos els informes són contradictoris. Segons la coordinadora de la UAVAT, aquest biaix és perquè "les víctimes costen diners". El govern de Barcelona reclama al Ministeri de l'Interior acompanyar les víctimesLa regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa, ha reclamat al Ministeri de l'Interior que faci un acompanyament continuat a les víctimes dels atemptats. Tarafa ha remarcat la necessitat de fer un "acompanyament actiu i humanitzat" a les víctimes i d'anar "més enllà de l'atenció immediata". A més, la regidora ha anunciat que el 17 d'agost es farà un acte d'homenatge a les víctimes. Serà un acte "senzill", en paraules de Tarafa, i obert al públic. Se celebrarà a les 10 hores al Pla de l'Os, on hi ha el memorial a les víctimes. Tarafa hi ha confirmat l'assistència de l'alcaldessa Ada Colau, així com de representants de la Generalitat.