Publicado 17/02/2019 22:42

AMPLIACIÓ:El 'Llum Bcn' torna a fer del Poblenou un laboratori d'experimentació lumínica

Unes 190.000 persones han visitat la cinquantena d'installacions que han transformat 50 espais del barri

ACN

Barcelona.-El festival 'Llum Bcn' ha tornat a fer del Poblenou un laboratori d'experimentació lumínica. Un total de 190.000 persones han visitat la cinquantena d'installacions comissariades per Maria Güell que han transformat el barri aquest cap de setmana . El certamen ha comptat amb 26 propostes professionals, com 'Emergncies' del fotgraf Manolo Laguillo o 'Lser' de l'Estudi Antoni Arola, que marca amb tres feixos de llum verda un itinerari pels principals carrers on se celebra el festival. "El lser és contundncia viva. Al principi vam pensar que no es veuria, per hi ha tanta humitat i tanta contaminació que dibuixa el feix de llum", ha explicat Arola a l'ACN. A més, una quinzena de les installacions exposades han estat creats alumnes d'escoles d'art, disseny i arquitectura de la ciutat. L'edició del 2019 ha incorporat espais nous, com els Encants, la Plaa Dolors Piera i la Fundació Mies van de Rohe.

En la segona edició del festival al Poblenou, l'organització ha apostat un cop més per mostrar propostes que exploren noves tcniques com la illuminació dinmica, la projecció a gran escala i els entorns interactius. Sota la direcció de Maria Güell, el certamen ha comptat aquest any amb l'investigador cultural José Luis de Vicente i el professor d'arquitectura i fundador del festival MIRA, Oriol Pastor.Durant tres nits, artistes, dissenyadors i arquitectes han aprofitat les possibilitats que ofereix l'espai urb i la creació d'art lumínic. Entre la vintena de participants del 2019 hi ha artistes internacionals com Rafael Lozano-Hemmer i Daniel Canogar, pioners de les noves eines digitals com els tecnologistes Kyle McDonald o Joanie Lemercier i noms de les noves escenes creatives de Barcelona.Tot repartit en una cinquantena d'espais, des de grans edificis d'última generació a solars, antigues xemeneies i naus industrials. Un exemple d'adaptació de l'arquitectura industrial és l'ús de l'antiga fbrica de Barcelona Simon. A dins s'hi poden veure tres installacions, la més gran és 'Reflexions' d'Antoni Arola. Fent servir els 10 metres d'alada de la fbrica, el premi nacional de disseny ha creat una installació lumínica feta a partir de miralls de metacrilat i focus led, que provoquen projeccions coordinades amb motor a les parets i en unes teles penjades del sostre, tot sonoritzat pels artistes Lolo & Sosaku.Amb la intenció de generar un ambient que permeti contemplar, i no pas de crear una obra conceptual, Arola ha definit l'obra com "un exercici d'experimentació en tota regla". "Quan penso en la paraula reflexionar m'imagino al cervell un munt de mirallets i les idees rebotant d'un lloc a un altre", ha explicat en declaracions a l'ACN.El dissenyador tarragoní també firma l'obra 'Lser' que marca amb tres feixos de llum verda un itinerari pels principals carrers on se celebra el festival. "El lser és contundncia viva. Al principi vam pensar que no es veuria, per hi ha tanta humitat i tanta contaminació que dibuixa el feix de llum", ha assenyalat.Un dels segells propis de 'Llum Bcn' és l'aposta per l'experimentació i la innovació dels alumnes de les escoles d'art, disseny, illuminació i arquitectura de la capital, que hi participen amb quinze installacions lumíniques.Una d'elles és 'Noctulica', una composició de llum formada per globus, una xarxa, anelles i leds elaborada per estudiants del Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona, EINA. Una de les dissenyadores, l'Ana Habash, ha explicat que l'obra vol representar la bioluminescncia d'una espcie de plncton i que els visitants poden fer moure la xarxa estirant unes anelles, generant un moviment d'onada."El barri del Poblenou es troba en un moviment artístic i de renovació i és molt important que la gent senti la llum i el moviment i tot el que és orgnic de la proposta", ha apuntat, argumentant el perqu han apostat per una obra interactiva.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés