Publicado 25/7/2019 16:25:06 +02:00CET

AMPLIACIÓ:El jutge acorda l’obertura del judici oral contra els dos presumptes piròmans de l’incendi d’Horta de Sant Joan

El magistrat obre una peça separada per les indemnitzacions i els hi reclama una fiança de 8,2 milions d’euros

ACN

Horta de Sant Joan.-El jutjat de Gandesa ha acordat l’obertura del judici oral contra els dos acusats d’haver iniciat l’incendi d’Horta de Sant Joan (Terra Alta) en el qual van morir cinc bombers i un sisè va quedar ferit de gravetat. El jutge els acusa d’un delicte d’incendi forestal, de cinc homicidis imprudents i d’un delicte de lesions imprudents. A més ha decretat que s’obri una peça separada sobre la responsabilitat econòmica i els hi reclama 8,2 milions d’euros en concepte d’indemnitzacions per a les famílies i per cobrir els danys materials i mediambientals.

L’incendi d’Horta de Sant Joan es va declarar el 20 de juliol del 2009 i va cremar més de 1.000 hectàrees, a més de costar la vida a cinc bombers dels GRAF de Lleida, i deixar-ne un sisè ferit de gravetat. Ara, deu anys després, el jutge titular del jutjat d’Instrucció número 1 de Gandesa, n’ha decretat l’obertura del judici oral, amb jurat popular. Per la fiscalia, està provat que Lorenzo Forner i Antonio Paz van ser els responsables de l’incendi i que ho van fer intencionadament, i demana 19 anys de presó per a cadascun d’ells. Indemnitzacions milionàriesDavant la complexitat del cas el jutge ha ordenat fer una peça separada per a cobrir la responsabilitat econòmica dels afectats. D’entrada els hi demana una fiança de 8,2 milions d’euros. La fiscalia i la Generalitat han afirmat que hi ha 342 afectats, ja siguin propietaris de terrenys tant forestals com no forestals i han quantificat en 5.957.829 euros els danys causats pel foc. A banda hi sumen els costos de l’extinció de l’incendi, que ascendeixen a gairebé 4,5 milions més.Per tant, en matèria de responsabilitat civil, la fiscalia demana que s’indemnitzi “a cadascun dels propietaris titulars de les finques rústiques” i als dels boscos. A més, hi ha 28 propietaris particulars que reclamen ser compensats per les pèrdues sofertes en immobles i maquinària agrícola, amb peticions de fins a 45.000 euros.La Generalitat reclama quasi set milions per danys en vies de comunicació, les despeses derivades de l’extinció i els danys mediambientals. A més també menciona les indemnitzacions que va pagar a les famílies de les víctimes, que va ser de més de 720.000 euros. L’Estat demana un milió més, pel personal i material que va enviar per a la lluita contra el foc.

el més llegit

 1. 1

  Detingut en Sant Adrià (Barcelona) un home cercat a Anglaterra per assassinat

 2. 2

  Torra lamenta que l'independentisme és "l'únic objectiu a batre" per l'Estat

 3. 3

  Un home de 72 anys mata la seva dona i se suïcida a l'Escala

 4. 4

  El Canal 33 innova el seu contingut cultural amb la incorporació de dues sèries documentals

 5. 5

  Barcelona serà la seu del congrés anual del 2022 de la xarxa europea sobre habitatge